Фараж призна: Не мразя българите 07.02 | 09:40

Страховете му са, че ще се повтори сценарият с имигрантите от 2004 г.

От Елена Кирилова

Британският евродепутат Найджъл Фараж не мрази българите, а е притеснен от факта, че Великобритания трудно би се справила с големия поток от неквалифицирани работници, става ясно от интервю на Фараж за bTV.

Лидерът на британската Партия на независимостта смята, че след изчезването на Съветския комунизъм страните са станали по-независими, но в икономически план не могат да се справят с всички трудности.

По думите му Великобритания би била щастлива да посрещне българите, но при условие, че те имат необходимите умения и разрешителни за работа.

Страховете на Фараж са свързани с повтарянето на сценария от 2004 г., когато се очакваше между 10 и 15 хил. души годишно да преминават във Великобритания от Полша, Литва и другите страни, които се присъединиха тогава към Европейския съюз. Вместо това имигрантите достигнаха 1 млн. само за година.

"Съжалявам, но ние си плащаме таксите във Великобритания, за да може нашите деца да се възползват от всичко това. Тези мои коментари бяха неправилно разбрани от някои и излезе, че едва ли не аз мразя българите. Не, не ги мразя и това, което се опитвам да обясня, е, че ние все още изпитваме последиците от шока през 2004 година”, категоричен е евродепутатът.

Според него най-добрият вариант е, ако във Великобритания отидат 50 хил. българи и румънци за година. На въпрос какво ще се случи, ако имигрантите са 1 млн., Фараж заяви, че призовава към здрав разум и смята, че е малко вероятно да има чак такъв поток.

Ако трябваше да избира какви българи да имигрират на Острова, Фараж посочва, че би се зарадвал повече на лекари и учители, предимно добре обучени хора, но това пък би навредило сериозно на самата България.

Проблемът на българското правителство според евродепутата е неспособността му да овладее част от елементите на организираната престъпност. Той е категоричен, че България трябва да се справи с корупцията и престъпността. Ако това бъде направено, много млади хора биха останали в България, а няма да мислят за ходене в Лондон.

Водещи

Най-четени