България с нов антирекорд в ранглистата на ФИФА 15.02 | 12:16

Националите ни вече са на 88-о място в света

От Мариян Найденов

Българският национален отбор по футбол отбеляза нов антирекорд в ранглистата на ФИФА. След като през ноември миналата година трикольорите записаха най-слабото си класиране, стигайки до 85-о място, в тазмесечната класация губим пет места и вече сме на 88-а позиция.

Пред България са отбори като Северна Ирландия, Уганда, Тринидад и Тобаго, Йордания, Узбекистан, Буркина Фасо, Кабо Верде, Хаити и още много други.

От съперниците ни в квалификациите за Мондиал 2014 в Бразилия, най-високо класиран е отборът на Италия, който се изкачва с една позиция до осмото място. Дания също бележи прогрес с една позиция и вече е на 10-о място. Чехия се изкачва с две позиции до номер 29 в света, а Армения скача с 4 места и вече е на 41-а позиция. Зад България е единствено отборът на Малта, който заема 159-о място.

Новият шампион на Африка Замбия логично отбелязва сериозен скок (с 28 позиции), изкачвайки се до 43-о място в света. Така "медните куршуми" влизат в топ 50 за първи път от февруари 2001 година насам. Въпреки че загуби финала, Кот д'Ивоар остава най-високо класираният африкански отбор с 15-ото си място.

В топ 10 този месец има доста промени. Германия измества Холандия от второто място, а лидер остава Испания. Уругвай и Англия запазват 4-ото и 5-ото си места, докато новият номер 6 вече е Португалия – за сметка на петкратния световен шампион Бразилия. Италия измества Хърватия от осмото място, а Дания влиза сред десетте най-добри за сметка на Аржентина.

Следващото издание на ранглистата на ФИФА ще бъде публикувано на 7 март, а България има шанс да се изкачи в нея, ако постигне победа в предстоящата на 29 февруари контрола с Унгария.

Водещи