България се прекланя пред паметта на Апостола на свободата 19.02 | 12:59

Отбелязваме 148 години от обесването на Васил Левски

От iNews.bg

България се прекланя пред паметта на Апостола на свободата. Отбелязваме 148 години от обесването на Васил Левски. Тази година заради пандемията церемонията ще е различна и няма да има политици.

С възпоменателна церемония и поднасяне на цветя и венци пред паметника на Васил Левски в София ще бъдат отбелязани 148 години от гибелта на Апостола. Тази година заради пандемията церемонията ще е различна - само с участието на гвардейци и без речи на политици, като целта е да няма струпване на много хора на едно място. 

През целия ден пред паметника на Апостола в столицата от 10 до 20 часа ще има почетен караул от Националната гвардейска част. 

В 17 ч. в храма "Света София" ще бъде отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски. Половин час по-късно камбаните на църквата и на катедралата "Свети Александър Невски" ще бият по повод възпоменанието. В 17,45 пред паметника на Васил Левски ще се проведе гвардейска церемония. Ще бъде запален жертвен огън и гвардейци ще поднесат цветя пред паметника от името на институциите без присъствието на техни представители. Заради противоепидемичните мерки ще бъде изпълнен само елемент от ритуала-възпоменание, който се провежда ежегодно на 19-и февруари. 

Българското национално радио ще предава пряко възпоменателната церемония. Началото е 15 минути преди 18 часа. 

Военнослужещи от Плевен, Шумен, Белене, Асеновград, Благоевград ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя в памет на Апостола на свободата Васил Левски.

Във Варна представители на военноморските сили ще поднесат цветя на паметната плоча в кв. "Левски" и Морската градина.

В Бургас почетен караул от Военно-морските сили ще участва в общоградското поклонение, а в Пловдив представителни подразделения ще участват във военния ритуал на паметника на Васил Левски на алеята на Бунарджика. 

Във въздействащо видео любими актьори рецитират безсмъртните творби на Вазов и Ботев за Левски.  Проектът е на "Поетите" и Столична община.

През целия ден пред Паметника на Апостола в София ще има почетен караул от Националната гвардейска част.

Рано сутринта вицепрезидентът Илияна Йотова и столичният кмет Йорданка Фандъкова отдадоха почитта си към Дякона именно там.

"За съжаление, 148 години по-късно заветът на Левски не е изпълнен. Свободата я имаме, но става въпрос са вътрешната ни свобода – до колко сме силни; до колко наистина народното дело е преди всичко така, както той ни завеща; до колко сме допуснали да ни управляват достойни българи, така че да бъдем равни с европейските народи. Имаме още много какво да желаем в тази посока и много да работим. Сега, всеки от нас трябва да направи тази своя равносметка. Живеем наистина във време, в което много зависи накъде и как ще тръгне България”, каза тя.

"Наистина смятам, че всички думи ще са слаби, така че нека да усетим чувствата, да сведем глава и да почетем паметта на Апостола”, каза Йорданка Фандъкова.

Точно е 17 часа ще бъде отслужена и панихида в памет на Левски, а малко преди 18 часа ще се проведе гвардейска церемония.

Пред бюст-паметника на Апостола в двора на профилираната гимназия за чужди езици, носеща името на Васил Левски, ученици изнесоха рецитал, посветен на делото му. Те отдадоха почит с факли и поднасяне на венци и цветя пред паметника.

В родния град на Дякона - Карлово ще отбележат годишнината от гибелта му с митинг-поклонение.

"Трябва да пазим любовта на Левски към България, както и неговата борбеност. Тази борбеност, която показва, че робът не е просто роб. Той мечтае и се бори с всички сили за свобода. Именно в това е и саможертвата на Левски”, Стефан Караиванов, който е един от живите наследници на Левски.

Водещи

Най-четени