"1, 2, 3... 12" ще огласи улиците и на 25 май 07.04 | 15:04

Абитуриентите ще могат да се събират на алтернативни места, въпреки че денят е отреден за вот

От Цанка Донкова

Ще бъдат обособени алтернативни места, където да се проведат празничните шествия на абитуриентите на 24 и 25 май. За това се договориха представители на Министерството на образованието и науката (МОН), на МВР, на Централната избирателна комисия (ЦИК), на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и училищните директори, на среща, инициирана от образователния министър Анелия Клисарова.

Свободен достъп до дворовете на училищата ще има до 13:00 ч. на 24 май. На 25 май заради предстоящите избори за Европарламент няма да има достъп, тъй като в сградите ще бъдат разположени избирателни секции.

"Знаете, че датите за провеждане на изборите бяха определени от Европейския парламент и нямаше как да бъде избегнато съвпадането с нашия празник", припомнят представителите на ЦИК.

"В много населени места няма организирани абитуриентски балове на 24 и на 25 май, но за съжаление в големите градове дните съвпадат и трябва да направим така, че да намерим най-добрите решения за празничните дни", заяви г-жа Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ. Тя добави, че темата била коментирана на заседание в организацията. Кметовете поискаха МОН да изпрати писмо чрез регионалните инспекторати по образование до директорите на училищата, за да се осигури постоянната им координация с общините.

"Срещата беше много конструктивна и шествия ще има навсякъде, както е по традиция. Няма да нарушим празника на всички българи", каза министър Клисарова. Според нея регионалните инспекторати по образование и директорите на училищата ще решават къде и в колко часа да се събират зрелостниците преди абитуриентските балове на 24 и 25 май. МВР пък ще се грижи за сигурността както на абитуриентите, така и за нормалното протичане на изборите.

Водещи

Най-четени