542-ма българи са били жертви на трафик през 2011-та 25.06 | 18:45

Най-често жертвите са момичета, които се подлагат на сексуална експлоатация

От Филипа Тодева

Вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че за 2011 г. има 542 жертви на трафика на хора, които са установени с помощта на неправителствения сектор, техни близки или самите жертви, предаде Агенция "Фокус". През миналата година има осъдени 116 лица, като за първи път миналата година са издадени присъди по 8 и по 10 години. Цветанов посочи, че най-голям е процентът на трафика на момичета с цел сексуална експлоатация.

"Всички организации могат да бъдат съпричастни към решаването на този проблем. Това е тема, която вълнува изключително много гражданите. Освен институциите, които представляваме, трябва да участваме активно като родители за това да бъдат информирани младите хора с последствията от попадането в такива престъпни мрежи”, допълни министър Цветанов.

Той подчерта, че всяка инициатива, която може да спаси и един живот, си заслужава.

"Част от политиката на днешното българско правителство е да повишим ефективността в борбата срещу трафика на хора и по-специално трафика на момичета с цел сексуална експлоатация", увери вицепремиерът при откриването на изложба, посветена на борбата с трафика на хора.

Водещи

Най-четени