€7 млн. предвидени за проекти, свързани със социални грижи за възрастни хора и малки деца в селските райони 15.10 | 11:21

От МЗХГ

Общият бюджет, с който ще бъдат финансирани проектите за инвестиции в неземеделски дейности, е €35 млн. 20 на сто от тези средства, левовата равностойност на €7 млн., са предвидени за създаване на социални домове за настаняване на възрастни хора и отваряне на заведения за дневни грижи за малки деца. Максималният размер на допустимите разходи за един проект е €600 хил. Проектите трябва да се изпълняват на територията на селски район. Допустими за подпомагане са земеделски стопани или микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон или Закона за кооперациите.

 Бонус за проекти на тютюнопроизводители

Повече точки ще има за проектите на кандидатите с опит или образование в сектора, за който кандидатстват, както и за тези, които са осъществявали дейност най-малко три години преди кандидатстване. Още три точки ще получи проект, реализиран в областите Видин, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград и Силистра, а 2 т. носят предложения, които ще се изпълняват във Враца, Велико Търново, Габрово и Русе. Оценителите ще поощряват и проекти, чиито акцент е развитието на "зелена икономика" и иновации. 3 т. отгоре са предвидени за проекти на тютюнопроизводители.

Най-много точки за лекари, стоматолози и нови работни места

Най-високо оценяване – с 30 точки, е предвидено за проекти, в чието изпълнение участват общопрактикуващи доктори, лекари специалисти, стоматолози, както и при търговия на дребно с лекарства, социални грижи за възрастни хора и малки деца. Присъждат се точки и при мобилни обекти и/или мобилни средства, свързани с изпълнение на дейностите. До 20 т. получават проекти, насочени към създаване или развитие на други услуги. С до 30 точки се оценяват и проекти, създаващи нови работни места.

 

2103566

 

 

Водещи

Най-четени