Washington Times: България издърпа черджето под краката на сирийските бежанци 17.11 | 22:02

Най - корумпираната страна в ЕС си навлече критики заради чужденците, твърди медията

От Христина Рафаилова

България  издърпа черджето пред прага си под краката на сирийските бежанци. 

 Страната прекрати гостоприемството си към търсещите убежище в отговор на  увеличения приток на бежанци. Така Washington Times коментира предприетите от държавата ни мерки за ограничаване на сирийците, пристигащи у нас през турската граница.  Страната ни също така възнамерява да изгради  ограда по цялата ни граница с южната ни съседка. 

"Най – бедната и най – корумпираната страна в Европейския  съюз – България, си навлече остро критики за дългото 20 мили ограждение  на  границата. Страната също така е заподозрения в  малтретиране на търсещите убежище, когато те се опитват да навлязат на българска територия", пише американският вестник. 

Според медията у нас  бежанците  стават жертва на ксенофобия.  От там  цитират данни, според които 15 000 сирийци са пристигнали  у нас, бягайки от гражданската война в родината си.  Вестникът обяснява, че заради  географското си положение България е естествен вход към западните страни. 

"Редица граждански организации алармират, че държавата е изправена пред бежанска криза и че българските власти  не са подготвени да посрещнат големият брой сирийци, пристигащи в страната. 

Първите, достигнали до  България през 2013 г., бяха настанени в разнебитени и често мръсни военни  бараки, строени в ерата на комунизма.  Подобряването на   условията за живот на бежанците отне месеци на ЕС и доброволците", обяснява медията. 

От там цитират  говорителя на Държавната агенцията за бежанците Васил Данов, според който  10 000  търсещи убежище са голямо предизвикателство за страната ни. 

Вестникът обяснява, че  според данни на ООН   у нас са влизали по 100 бежанци на ден. Поради това правителството изпрати  1000 полицаи, който да патрулират по границата, както и да изграждат частична ограда, като тези по време на Студената война. 

Водещи

Най-четени