„Автомагистрали“ е скрила три договора от Сметната палата 14.12 | 19:44

Сред непредставените е и един от контрактите, сключен с разследваната за пране на пари фирма

От iNews

Бившето ръководство на "Автомагистрали" е пропуснало да предостави всички сключени договори за изграждането на "Хемус" на Сметната палата. В списъка с договори, отчетени от дружеството пред проверяващите, отсъстват три контракта за наем на механизация с три различни фирми. Един от липсващите договори е именно с фирмата, разследвана за пране на пари след изтеглени на каса от кухи фирми 53 млн. лв.

Това показа проверка на "Сега" на база извършения от Сметната палата одит на дружеството и реално сключените договори. "Сега" получи копия на всички договори след спечелено съдебно дело по Закона за достъп до обществена информация.

И трите договора, отсъстващи от списъка на Сметната палата, са сключени на 22 май, 2020 г. На тази дата са подписани общо 6 договора с три фирми – "АМ Хемус", "Водно строителство-Благоевград" и "Европейски пътища". И трите фирми имат по два контракта – за доставка на материали и за наем на механизация, съответно за участъците 4, 5 и 6. Договорите за доставка на материали са с твърда посочена стойност и фигурират в справката на Сметната палата. Договорите за наем на техника обаче незнайно защо не фигурират в изчерпателния списък с договори, публикуван от палатата. Тези договори за наем на техника са рамкови, без посочена крайна цена цена, като крайните плащания е следвало да се определят на базата на реално извършена работа и предложени от фирмата единични цени за наем на техниката. Предвидено е и получаване на неуточнен по размер аванс, който да бъде защитен с банкова гаранция или застрахователна полица.

Не е ясно дали по тези договори има правени плащания и в какъв размер са те. Няма данни по тях да са предоставени застрахователни полици, каквото е изискването при превеждане на аванс. И към трите договора има приложения, в които са посочени единични цени за ползването на техниката.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков потвърди в предаването "Лице в лице" на bTV ,   че трите договора не са били предадени от фирмата при одита й. Ние сме изискали всички договори и конкретните три договора не са предоставени. Одитът вече е приключил, но тези договори не биха променили заключението - че при възлагането на строителството на магистралата от АПИ на държавната фирма законът е заобиколен. "Автомагистрали" не са имали капацитет да изпълнят тази дейност и тя е превъзложена на частни фирми, обясни Цветков. 

Както "Сега" писа, фирма "Водно строителство-Благоевград" и изтеглената по линия на получения от нея аванс сума от 53 млн. лв е в епицентъра на шумно разследване и течаща война между МВР и прокуратурата. "Водно строителство-Благоевград" е получила аванс по договора си за доставка на материли за учатък 5 в размер на 84,108 млн. лв, като в последствие част от парите са прехвърлени на кухи фирми и изтеглени на каса в присъствието на 43- годишниия Борислав Колев. Колев бе задържан, но засега отказва да свидетелства, а прокуратура и МВР са в състояние на открита война покрай повдигнатото срещу него обвинение. В неделя от Софийска градска прокуратура обвиниха шефа на ГДБОП Калин Стоянов в оказан натиск за допускане на отстъпки срещу евентуално съгласие за даване на показания.  Стоянов отхвърли обвиненията, а вътрешният министър Бойко Рашков упрекна прокуратурата, че преекспонира чисто професионални разговори каква да е тактиката спрямо свидетел с цел да прикрие бездействието си по случая.

Таня Петрова, "Сега"

Водещи

Най-четени