"Активни потребители" откриха мръсни плажове, РЗИ - не: Кой казва истината? 18.08 | 12:00

Проверени са 11 плажа

От iNews.bg

Асоциация "Активни потребители” разпространи резултати от общо проучване със Софийския университет за качеството на водата по българското Черноморие. Проверени са 11 плажа. На повечето има замърсяване с ешерихия коли, сочи изследването. На един от плажовете то е било до 41 пъти над нормата.

Подборът на проверяваните плажове не е случаен – за тях и преди е имало сигнали за замърсяване.

"Когато има ешерихия коли, това е привнесено или с отпадъци, или с мръсни ръце. Това е проблем на хигиената. Природен източник трудно ще има. Замърсяването е предизвикано от човека”, заяви д-р Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители”.

Експертът не може и да обясни разминаванията в данните с тези на РЗИ.

Д-р каза, че два плажа са най-проблемни – тези в Царево и Приморско. Изследването сочело, че замърсяването на Попския плаж на Царево е 41 пъти над нормата.

"Замърсяването първо се помирисва. Там открихме много замърсена река. Не сме сигурни дали всъщност това не е река, а отходна тръба. Открихме и една доста голяма тръба в посока на плажа. Има недостроен комплекс, където също може би е изграждана тръба. Всичко това може да се види без никакви анализи”, каза д-р Иванов.

За проверките "Активни потребители” ползвали местата, които са проверени от РЗИ.

"Резултатите са коренно различни. Методът е същият, датите са същите, плюс ден-два. А всички резултати са различни”, каза д-р Иванов.

"На Приморско-юг има силно замърсена река зад плажа, в която се вливат тръби от хотелите. Имаме свидетелства от хора, че водите се изливат в морето нощем. Визуално тази река е силно замърсена”, каза д-р Иванов.

Станислав Стоянов: Информацията, че плажовете ни са чисти, трудно достига до чуждите туроператори

"Възмутен съм от неубедителното представяне на тази информация. В нашата държава има РЗИ – институция, която ежедневно прави проверки. От 2-3 месеца насам не сме забелязали да има противоречив показател. Сега една самозвана организация решава да убие труда на всички в туризма. Дава ли си сметка тази организация, че работим със стотици хиляди работници, на които вадим хляба?”, заяви Веселин Налбантов от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Той е категоричен, че няма оплаквания от страна на туристите по морето.

"От 40 години консумирам сурова храна от морето – здрав съм, прав съм и изглеждам добре за моите години. Апелирам прокуратурата да се самосезира. Апелирам и към моите колеги да започнат да завеждат дела при най-малкото подозрение”, заяви още Налбантов.

Днес се очаква РЗИ-Бургас и МЗ да излязат с писмена позиция по проблемните казуси.

Водещи