"Ал Джазира" с филм за Борисов, България и корупцията (ВИДЕО) 21.08 | 12:00

Очевидно филмът е бил сниман в продължение на месеци, намерени са гледни точки на политолози, историци, анализатори, журналисти

От iNews

25 минути са отделени на България в международния ефир на едно от най-популярните чуждоезикови издания - Al Jazeera. Темата - до болка познатата нам родна действителност, която за пореден път намира място в онлайн пространството извън пределите на България.

Късометражният филм проследява основните скандали от обществено-политическия живот в страната през последната година и половина. В потресаващото видео, което е поредното черно петно върху и без това недобрата репутация на България, място намират скандалите със записите, снимките, разследването за "Осемте джуджета" и Илия Златанов, скандалните разкрития на земеделеца Светослав Илчовски от комисията за ревизията в 45-тото Народно събрание. Споменати са скандалната луксозна къща на един бивш министър на икономиката от кабинета на ГЕРБ, построена с европейски пари, отпуснати със съвсем различна цел. Споменати са и думите на бившата земеделска министърка Десислава Танева, която призова производителите да си мълчат за нередностите, за да не секнат парите от Брюксел.

Очевидно филмът е бил сниман в продължение на месеци. Намерени са гледни точки на политолози, историци, анализатори, журналисти. Място намира Бойко Рашков, адв. Николай Хаджигенов, Даниел Митов. Бойко Борисов и Иван Гешев отказват да застанат пред камерата на Al Jazeera.

Ето и някои акценти от видеото:

"През юли 2020 г. в публичното пространство се появиха снимки и кадри, на които се вижда как дългогодишният премиер на страната Бойко Борисов спи дълбоко с пистолет на нощното шкафче и пачки от 500-еврови банкноти и златни кюлчета в отвореното до главата му чекмедже. Това потвърди опасенията на мнозина българи и предизвика серия от скандали с участието на правителството и най-големите протести в България за последното десетилетие".

"Борисов някак остана цял след бурята, но плати политическата цена през април 2021 г., когато избирателите отидоха до урните. Борисовата партия ГЕРБ спечели най-малката си подкрепа от години насам, а българите гласуваха доверие на три млади антикорупционни формации. Ясен победител не бе излъчен и така се стигна до назначаването на служебно правителство до следващите избори три месеца по-късно".

"В България прокуратурата запазва пост-тоталитарен статут. Политиците бързо разбират, че могат да използват държавното обвинение за политически, икономически натиск, а не за налагане на законност. Настоящият главен прокурор Иван Гешев бе избран на поста именно от Борисов".

"След присъединяването на България към Европейския съюз корумпираните властници в страната получават нови възможности. Стоят доста въпроси относно това дали европейските средства са помогнали за просперитета на България".

"Борисов продължава да се радва на подкрепата на Ангела Меркел и най-голямото политическо семейство в ЕС - Европейската народна парти. Предвид обстоятелствата това е трудно разбираемо за мнозина. Обвиненията срещу Борисов не са нещо ново. В изтекъл през 2006 г. разговор Джон Бърл, тогавашният американски посланик в България описва Борисов като връзката между близо 30 неразкрити убийства в държавата".

Джесика Вълчева, ФрогНюз


Водещи

Най-четени