"Ал Кайда" набира български бойци за войната в Сирия? 29.01 | 13:45

Информацията е потвърдена от няколко източника

От Мая Александрова

Терористичната групировка "Ал Кайда" е набирала бойци за войната в Сирия сред мюсюлманите в ромския квартал "Изток" на Пазарджик, пише в. "24 часа". Информацията е потвърдена от няколко източника.

За подготвяната мисия на организацията у нас ДАНС е била предупредена от голяма разузнавателна централа на приятелска страна.

В края на миналата година в Пазарджик пристигнал френски гражданин от босненски произход. Той бил пратеник на една от групировките, които се сражават срещу режима в на сирийския президент Башар Асад.

В кв. "Изток" босненецът се срещнал с неформалния лидер на ромите мюсюлмани Ахмед М., който е сред основните подсъдими по делото за проповядване на антидемократична идеология, потвърждават източниците.
Основната задача на емисаря била да провери възможностите за набиране на бойци за Сирия, които да се бият на страната на бунтовниците. На този етап обаче мисията му се оказала неуспешна, защото не успял да намери нито един доброволец, който да пролива кръвта си в името на вярата в далечната страна.

Малко след като босненецът напуснал Пазарджик, в ромския квартал пристигнали и 3-ма сръбски мюсюлмани с подобна мисия. Те също не успели да намерят наемници сред местните.

Основната цел от посещенията на тези емисари е да подготвят почвата за създаването на клетка на "Ал Кайда" в ромския квартал на Пазарджик, смятат анализатори. Към момента той се явява най-големият и единствен в страната, където ромите масово приемат исляма.

Експанзията се финансирала от ислямски фондации, които пуснали пипалата си в цяла Европа.

Водещи

Най-четени