„Амнести интернешънъл“ критикува България за предаването на Бююк 18.01 | 11:21

14 страни в ЕС, сред които и нашата, нарушават човешките права под прикритието, че ги защитават

От iNews.bg

Международната правозащитната организация "Амнести интернешънъл" остро критикува България за нарушаване на човешките права в рамките на борбата с тероризма. Освен към нашата страна, са отправени критики и към още 13 членки на ЕС, съобщи "Офнюз".

"Правителствата на ЕС използват антитерористичните мерки, за да консолидират драконовските мерки. Те се целят към определени групи по дискриминативен начин и отнемат човешки права под прикритието, че ги защитават. Изправени сме пред опасността да създадем общества, в които свободата става изключение, а страхът - правило", казва директорът на организацията за Европа Джох Долхуизен.

Случая с предадения на турските власти дисидент Абдуллах Бююк носи всички черти на неправомерно предаване, въпреки съществуващ риск от изтезания за екстрадирания, се казва още в доклада.

"Амнести" подчертава, че Бююк е предаден, въпреки решението на българския съд той да не бъде екстрадиран.

"Почти веднага Абдуллах Бююк бе тайно предаден на турските власти и прехвърлен в Турция, без процес, включително без да има възможност да се консултира с правен съветник или семейството си, както и без възможност да обжалва", се казва в доклада.

Водещи

Най-четени