Андрей Ковачев: Македония е като Титова Югославия в отношението към българите 28.11 | 15:42

Евродепутатът критикува югозападната ни съседка

От Филипа Тодева

Дискриминацията срещу Българите не само че не е прекратена, а се обогатява от сегашните управляващи. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ д-р Андрей Ковачев, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Ковачев дава примери с македонски граждани, които имат смелостта и дързостта открито да заявят своята българска етническа принадлежност и да признаят своя български произход, какъвто са имали техните деди. Те са подложени на всякакви дискриминационни практики.

Такива биват уволнения, както съпругата на председателя на Българския културен клуб в Скопие или скалъпване на измислени съдебни процеси като този срещу Мирослав Ризински, македонски българин, който лежа няколко години в затвор в Македония. В момента той търси справедливост в Съда в Страсбург.

"По всякакъв начин тези граждани са обиждани и заклеймявани като предатели на македонската идентичност. В това отношение няма никаква разлика с Титова Комунистическа Югославия.

Македонските граждани трябва да станат и европейски граждани и само този процес ще излекува раните нанесени от комунистическата идеология върху няколко поколения граждани на Република Македония, които бяха учени да мразят най вече своите събратя от другата страна на сегашната македоно-българска граница", отбелязва евродепутатът.

Ковачев увери, че България не иска да спира македонските граждани, напротив иска да им помага, но ключът за европейската интеграция на Македония не е в Брюксел, София или Атина а в Скопие и в готовността за реформи и промяна на политиките от миналото.

"Не мога да допусна обаче, че в Европейския Съюз може да се влезе с една националистическа риторика, основана на тоталитарна идеология", категоричен бе той.

По думите му несериозното отношение към препоръките на Европейския Парламент за честване на общата история на България и Македония буди недоумение.

"Не е достатъчно да се каже "оставяме историята на историците", защото управляващите постоянно я използвате в политиката и с нея сте затрупали цяло Скопие.

Разочароващо е, това което само преди няколко дни прочетох от говорителя на управляващата партия там, който дава негативна оценка на съседните на Македония страни-членки от Европейския съюз.

Чудя се дали правителството споделя това мнение и дали ще предприеме следващи стъпки в посока отношенията с България, например договор за добросъседство базирана на общата декларация на двете правителства от 1999г.", обобщи той.

Водещи

Най-четени