„Архитектура търси култура“ е темата на Sofia Architecture Week 2012 26.10 | 07:21

Над 70 участници участват в петото издание на фестивала

От Гергана Златкова

Ежегодният международен фестивал за архитектура и градска среда Sofia Architecture Week стартира днес (26 октомври) и празнува своето пето юбилейно издание.

Всяка година на събитието се представят тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема.

През 2012 г. тя е "Архитектура търси култура" и ще търси отговори на въпросите за състоянието на културната инфраструктура в града в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Организатори на фестивала са ЕДНО, фондация "Америка за България” и Национален дворец на културата, в партньорство със Столична община.

Тазгодишната програма, която ще се проведе от 26 ноември до 2 декември, включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции, намеси в градската среда, конкурси, архитектурни разходки, както и творчески ателиета за най-малките.

Събитието ще се проведе в НДК и няколко партньорски локации – Чешки център, Институт Сервантес, Галерия Алма Матер, Столична библиотека, Централен дом на архитекта, Vivacom Hall.

Фестивалът съогранизира и 4 конкурса на различни теми: "Е-конкурс за устойчива архитектура в България – 2020-8" заедно с Камарата на Архитектите в България; Трансформирай паметника пред НДК със сдружение Трансформатори; Нова визия за площад Славейков със Съюзът на Архитектите в България; Университетска работилница 2012 с KNAUF България. Ще бъде обявен и конкурс за функционално решение и архитектурен проект за НДК.

Водещи

Най-четени