„Атака“ иска камери в секционните комисии 27.06 | 18:03

Гражданите пряко да наблюдават процеса, предлага Десислав Чуколов

От Филипа Тодева

За да се осигури прозрачност на изборния процес "Атака" предлага да се монтират камери в секционните избирателни комисии. Това съобщи Десислав Чуколов, народен представител от ПП "Атака" на кръгла маса за изборното законодателство, инициирана от президента Росен Плевнелиев.

Чуколов предлага гражданите да могат да следят онлайн какво се случва в секционните комисии. Той запита дали от предишните избори има задържани членове на комисиите след като бяха констатирани огромен брой нарушения именно при тях.

"Нека да има наказани. Нека някой да изгърми и то по такъв начин, че всички да си го вземат за поука", заяви Чуколов. По негово мнение твърде големия брой застъпници са легална вратичка, която законът допуска – за купуване на гласове. "Достъпът до медиите е изключително важен. Трябва да има дебат, да има сблъсък на идеи, а не на паричен ресурс", добави още той.

Чуколов коментира, че се обсъждат само варианти за гласуване от миналия век. "За мене това е недопустимо. Трябва да подходим, ако щете, по един по-радикален начин", категоричен бе той.

Според него трябва да се въведе машинно гласуване по модела на руския вот – т.е. използва се и бюлетина. Този вид гласуване може да доведе и до ускоряване на изборния процес. Атака не е привърженик на електронното гласуване, защото то по-лесно би могло да се манипулира.  

Водещи

Най-четени