"Атака" иска преименуване на връх Мусала 22.03 | 12:41

Причината била, че Мусала е турско наименование

От Андриян Георгиев

От партия "Атака” поискаха връх Мусала да бъде преименуван и да носи името на Св. Иван Рилски – духовния покровител на България.

Това обяви лидерът на партията Волен Сидеров след среща с президента Росен Плевнелиев в рамките на месеца на политическите консултации, съобщи "Фокус".

"Актуална тема, която е в правомощията на президента, е промяната на топоними – имена на планински върхове, реки, селища”, каза Сидеров.

Според "Атака” трябва да се променят и останалите турски имена на селища и градове в България. Това било въпрос на национална идентичност, смята Сидеров. 

Плевнелиев пък посочи, че по въпроса за топонимите ще разчита на компетентното мнение на комисията, отговаряща за това.

"Аз искам да бъда този президент, който ще дефинира правила, ще спазва правила. По отношение на преименуването на каквито и да било обекти, има комисия, която дефинира своите правила. Тя ще се произнесе по всеки казус, който се постави на дневен ред на институцията и след това аз като президент ще взема решения”, обясни държавният глава. 

Мусала е най-високият връх в България и на целия Балкански полуостров с височина 2925 метра. Върхът се намира в Рила планина. 

Според някои мнения името му произлиза от "Мус Аллах", или "място за молитва", "молитвен връх", "близо до Аллах" и е дадено по време на Османското владичество. През периода 1949-1962 г. се казва Сталин.

Водещи

Най-четени