„Атака” на протест пред американското посолство 10.01 | 15:28

Сидеров иска паметник на загиналите от бомбардировките и столичното летище да се казва „Списаревски”

От iNews.bg

Партия "Атака” и нейни симпатизанти се събраха на митинг пред американското посолство в София. Повод за демонстрацията е 72-рата годишнина от бомбардировките над София от 10 януари 1944 г., осъществени от ВВС на САЩ и Великобритания. Митингът се проведе под надслов "САЩ – военнопрестъпници!". За пореден път "Атака” и симпатизантите на партията настояха паметната плоча на загиналите американски пилоти при бомбардировките над София, която беше издигната преди няколко години, да бъде премахната. Според атакистите това е унизителен за българското достойнство паметник. "Ако Общината не иска да го направи това означава, че тя просто се гаври с паметта на загиналите българи”, заяви лидерът на "Атака” Волен Сидеров по време на протеста. Той призова и същевременно да бъде издигнат паметник на българските пилоти, дали живота си, за да защитят родината. Според Сидеров това, че още няма паметник на летците, които жертваха живота си за отбраната на българското небе, е не само пропуск, а показва васалното поведение на българските управниците, които ходят да се съветват, в американското посолство.

От "Атака” настояват и софийското летище да бъде преименувано в памет на големия български герой Димитър Списаревски. Атакистите смятат, че това е заслужен жест към паметта на героя,  пожертвал младия си живот, за да покаже, че българското небе не може да бъде окупирано. За целта "Атака” ще предприеме необходимите постъпки пред Министерски съвет и Президентството.

По време на митинга Сидеров обвини САЩ, че в момента са световен терорист, която сее зло по цял свят. "И след Втората световна война ролята им е на подпалвач на военни конфликти, на световния зъл гений, който иска до доминира чрез сила в целия свят”, заяви Сидеров. Той припомни, че над 3000 души са загубили живота си при погрома над София,  12 000 сгради са били унищожени, от които 29 болници и 14 училища. "Всичко това беше направено с ясната цел, че се убиват мирни граждани. Това не беше военна операция, а военно престъпление от страна на САЩ и Англия", категоричен е лидерът на "Атака”.

Водещи

Най-четени