Атанасова от парламентарната трибуна: Готви се кражба на изборите 07.05 | 15:13

"Може ли демокрацията в България да бъде поставена в зависимост от един компютърен алгоритъм“, каза тя

От iNews.bg

Готви се кражба на изборите, ако някой каже, че не позволява граждани да броят вота, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова от парламентарната трибуна.

"Може ли демокрацията в България да бъде поставена в зависимост от един компютърен алгоритъм", каза Атанасова.

По думите й не може да се твърди, че цели секционни комисии ще сгрешат, а една машина – не.

"Нима няма доказателства по цял свят, че такъв софтуер може да бъде повлиян. Ако някой каже, че не позволява граждани да броят вота на граждани, това може да означава само и единствено, че се готви кражба на изборите", каза още Атанасова.

Според нея изборите трябва да се провеждат от народа и пред очите на народа с негово пряко участие.

"Машината може да помага, но не може сама да определя изборния резултат", допълни тя.

Тя каза още, че мнозинството, което е приело машинното гласуване, е отворило Кутията на Пандора, защото няма правила за контрол от страна на народа върху машините.

Атанасова призова от трибуната всички партии да поканят своите представители в ЦИК и да се приеме решение, с което СИК да бъдат задължени да броят контролните разписки от машините. По думите й така ще има двойна гаранция за честността на вота.

"Длъжни сме да направим едно последно усилие да спасим доверието в Изборния кодекс", каза тя, изразявайки увереността си, че президентът Румен Радев също би подкрепил такова предложение.

"Ако това предложение бъде отхвърлено от мнозинството в ЦИК, ще настояваме всички наши представители в СИК да не напускат помещенията, докато контролните разписки не бъдат преброени и сверени с резултата от машинния протокол", каза Атанасова.

Водещи

Най-четени