БСП обяви курс към смяна на „дивия“ капитализъм със социализъм 05.04 | 17:32

Социалистите искат премахване на плоския данък и безплатно образование и здравеопазване в държавните заведения

От iNews.bg


БСП обявява политически курс към активна социална държава и се превръща в партия на социалистическия идеал, като се посвещава на историческото преодоляване на капитализма – без затягане на коланите за сметка на работниците, бедните и мизерстващите хора. Левицата настоява за премахване на проския данък и замяната му със справедливо семейно подоходно облагане. Бизнесът да изпълнява законовите си задължения към работниците и бюджета и да проявява социална отговорност. Това гласи политическата декларация на БСП, прочетена днес от зам.-председателя на партията Янаки Стоилов на 48-я конгрес на столетницата.

БСП е изправена пред историческо предизвикателство да си направи поуки и да очертае национална и лява перспектива за България, обяви Стоилов. Въпреки постигнатите свободи в България, реалната власт е зависима от олигархични и външни фактори, констатират от партията, която наред с ДПС през последните 25 години е управлявала най-многоз. Социалистите обаче са категорични, че 25-годишният преход е неуспешен, тъй като не е извел страната на по-високо социално-икономическото развитие.

Лявата алтернатива на управление изисква активна роля на държавата като регулатор, собственик и инвеститор, обяви още Стоилов. И посочи, че това е спасителната политика за България, която може да се постигне с реиндустриализация и технологична модернизация. "Днес е необходимо категорично да защитим националните интереси от неолибералния финансово-икономически и политически диктат. Не можем да се примирим с дивия капитализъм и с вредния неолиберален курс на правителството, когато в Европа недоволството и съпротивата срещу тях растат", се посочва още в декларацията.

"Здравето и образованието не са стока", декларират социалистите. Според левицата обществените болници, които получават бюджетно финансиране, трябва да предлагат напълно безплатно здравеопазване. Столетницата се обявява и срещу финансирането на частните учебни заведения и настоява държавните средства да отиват в държавните и общинските училища.

"Трябва да осигурим равен достъп до българското училище – начално, средно, висше. Трябва да повишим неговата социална и възпитателна роля. Наложително е рязко ограничаване на неграмотността. Значително трябва да увеличим финансирането на образованието, науката и културата. Инвестициите в знания, изследвания и иновации са задължителни, за да работят млади хора и специалисти в страната, а не да емигрират", гласи декларацията.

Наша основна цел е да защитим интересите на хората на труда и да осигурим достоен живот за българските граждани. Необходимо е укрепване на държавността, съхранение на българската нация в името на напредъка на България! Само с решителни действия можем да постигнем промяна в името на просперираща България", гласи политическата декларация на БСП.

Водещи

Най-четени