"Барометър България": Само 4 партии сигурни за парламента 10.03 | 19:54

Първите три са с близки резултати, десните остава извън управлението

От iNews.bg

Четири политически формации попадат със сигурност в 44-тото Народно събрание, според данните от социологическо проучване на "Барометър България", направено между 6 и 10 март. Между първите три резултатите са близки: по-малко от 1% е разликата между ГЕРБ и БСП (19,1% и 18,3%), а Обединените патриоти биха взели 14,4%. Четвърта сила е ДПС с резултат 5,1%, ако изборите за народни представители бяха днес.

Партията на Марешки ВОЛЯ събира подкрепа на 3,9% от избирателите, а Реформаторският блок - 3,5%, което доближава двете формации до 4-процентовия праг за влизане в парламента. 2,6% събират останалите формации, регистрирани за участие на изборите на 26 март.

Над 60% от анкетираните посочват, че ще гласуват на изборите със сигурност. Малко над 15% от българските избиратели – около 1 млн. Граждани, декларират, че ще вземат решение в последния момент дали ще гласуват и кого ще подкрепят, сочи изследването, цитирано от Дарик.

Близо една втора от тях посочват, че симпатизират на Обединените патриоти, а останалите се разпределят по равно между БСП, ГЕРБ и "Не подкрепям никого".

18% заявяват твърдо, че няма да гласуват. Не е ясно как ще се отрази на избирателната активност и на резултата за партиите фактът, че Конституционният съд отмени задължителното гласуване, признават социолозите.

Анкетата е направена по телефона, сред 1012 българи с избирателни права. Проучването е реализирано със собствени средства.

Водещи

Най-четени