„Безсмъртният полк на България“ се сля с шествието за 9 Май 09.05 | 14:10

По традиция Денят на победата бе отбелязан пред паметника на Съветската армия

От Ани Романова

Около 400 души от "Безсмъртния полк на България" се събраха край президентството, откъдето със знамена и портрети на близки – участници и загинали по време на Руско-турската  освободителна война, в Балканската война, в Първата Световна война и във Втората Световна война, преминаха по жълтите павета. Заедно с инициаторите на събитието – Емил Димитров – Младши и Стоян Тодоров, те се поклониха и положиха венци пред мемориала на Незнайния воин, а после се присъединиха към граждани, отбелязващи празника с традиционния митинг пред паметника на Съветската армия.

1702518

Емил Димитров - Младши

Паметта на загиналите в по време на Втората световна война почете руският посланик у нас Юрий Исаков.

1702534Н.Пр. посланикът на РФ у нас Юрий Исаков полага цветя пред паметника.

 

Сред дошлите да отдадат почит на загиналите бяха и служители на мисията, руснаци, пребивавщи в България, представители на чужди посолства и представителства. Сред присъстващите се забелязваха председателят на ПЕС Сергей Станишев, новоизбраната шефка на БСП Корнелия Нинова, председателят на столичната организация на партията Калоян Паргов, червени народни представители и симпатизанти на левицата.

1702519Янчо Таков - старши

Сред по-известните лица бяха забелязани Янчо Таков, по-малкият му син Иван, който e в ръководството на БСП, Георги Йорданов – бивш министър на културата от татово време, внукът на Георги Димитров, носещ неговото име, Елена Маразова, журналистката Велислава Дърева, писателят Лъчезар Еленков, постояннотоприсъствие на всички русофилски събития Светлана Шаренкова, шефът на Института за модерна политика Борислав Цеков и много други известни привърженици на лявата идея.

1702520Велислава Дърева

Присъстващите почетоха с минута мълчание паметта на жертвите, а след това към небето литнаха бели балони.

1702524

Цветя и венци бяха положени от десетки организации и стотици граждани, които се редиха повече от час на опашка, за да ги оставят в подножието на паметника. Концертна програма съпътстваше събитието. Звучаха руски военни мелодии, както и патриотични български песни. 

1702568

Снимки: iNews, посолство на РФ в България, Фейсбук

Най-четени