Борисов: Никой не вярваше, че ще построим магистралите* 23.10 | 08:03

„Завършихме магистрала „Люлин”, в пълни обеми строим „Тракия”, „Марица” и „Струма” и две отсечки на „Хемус”... Големите ни реки са 100% пречистени“, похвали се премиерът пред албанския и българския бизнес

От Филипа Тодева

В България никой не вярваше, че ще построим магистрали. Това каза премиерът Бойко Борисов на форум между българския и албанския бизнес в Тирана, предаде агенция "Фокус".

По думите на Борисов за строежа на магистралите само се е говорило десетилетия наред, но като цяло са изградени единствено двулентови пътища.

"Завършихме магистрала "Люлин”, в пълни обеми строим "Тракия”, "Марица” и "Струма” и две отсечки на "Хемус”. Както днес колегата Бериша каза – особено "Марица” и "Струма” са изключително важни и за Албания", каза той.

По думите му, те са естествените системи, благодарение на които в най-скоро време, било чрез предприсъединителните фондове, било – ставайки членове на ЕС, между България, Македония и Албания – Коридор № 8 ще бъде завършен.

Премиерът изтъкна, че Европейската комисия финансира на 80% проектите на България. "В пълния си обем завършихме столичното метро, над 40 километра тунели, Южната дъга, естакадите на "Меден рудник”, скоростна жп линия за Свиленград, където влаковете развиват до 180 км, а ако имаме необходимите локомотиви – до 200 км", каза той и добави: "С пречиствателни станции - големите ни реки са 100% пречистени и извън територията на България излизат чисти".

Борисов е на мнение, че транспортен коридор № 8 на Балканите може да бъде изграден по същия начин, по който България и Румъния успяха да изградят Дунав мост 2. "Моето убеждение е, че направим ли си жп линиите и магистралите, Балканите ще изглеждат по друг начин”, заяви той.

Колегата му Сали Бериша подчерта, че Албания решително инвестира за подобряване на пътната инфраструктура, която трябва да стане модерна.

"Изграждаме най-трудния участък от Коридор № 8. С премиера Борисов се договорихме - да засилим сътрудничеството в рамките на изграждането на Коридор № 8, включващ и жп линията между двете страни”, посочи той.

Бойко Борисов сподели пред бизнеса, че колкото повече пътува и опознава Балканите, толкова повече си мисли, дали умишлено не сме държани в миналото без инфраструктура. Той смята, че не е нормално между столиците на Албания и България да се пътува над десет часа, пътищата да са в безобразно състояние.

За него политиката, водена от България в последните 20 години, е добра.

"България извървя пътя си и е член на НАТО, член на ЕС. В момента е една от държавите, които имат от най-добрите фискални показатели – най-ниски данъци в ЕС, нисък бюджетен дефицит, нисък външен дълг и една много вече бих казал – модерна инфраструктура”, смята министър-председателят.

Според премиера Борисов най-важно за нас е да спрем да се вглеждаме в миналото, защото на Балканите в това сме много силни, а да се опитаме за следващите поколения да направим така, че да нямат проблеми. По думите му е необходима е политическа стабилност, която да се основава на това, че всички политически партии в една държава да спазват евроатлантическата ориентация.

"Хубаво е, че с Албания сме партньори в НАТО, ще положим всички усилия да й бъде дадена пътна карта за ЕС. Това ще принуди нашите приятели и съседи в Македония по същия начин да станат активни за влизането им в НАТО и присъединяването им към ЕС. Същото касае и Косово, същото касае и Сърбия”, каза той.

Борисов счита, че е хубаво всички държави от нашия регион да са декларирали желанието си да се присъединят към ЕС. "Досега не си спомням да е имало такова единомислие в историята ни за общото развитие на Балканите в една посока и това ме прави оптимист”, каза той.

_________________________________________________

* Информацията е актуализирана в 9:15 часа

Водещи

Най-четени