Българската армия беше там, където трябваше да бъде в помощ на хората 06.05 | 15:00

Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов

От iNews

"Самочувствието, с което посрещаме празника, е приповдигнато в резултат и на това, което сме направили и през последната година. Българската армия беше там, където трябваше да бъде в помощ на хората. Тя беше на наводненията в Карловско в помощ на населението. Тя участва в защита на държавната граница. Тя беше в мисиите по медицинска евакуация и в донорските ситуации. Българската армия продължава да участва в операции на Европейския съюз и НАТО. Ние сме много добре приети от нашите съюзници и от партньорите от съответните страни, защото българските военнослужещи са се доказали като можещи и знаещи", заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов по повод 6 май - Ден на храбростта и Българската армия.

Сред основните акценти в работата на Министерството на отбраната министър Стоянов открои ускоряването на модернизационните проекти и подобряването на условията на труд и социалния пакет за личния състав. "Тридесет години Българската армия беше подценявана. Надявам се сега, във връзка и с това, което се случва само на няколкостотин километра от нас, наистина да се даде тласък в модернизацията, да има политическо решение да се модернизира Българската армия с високотехнологично въоръжение", изтъкна той.

Хиляди гости и жители на София наблюдаваха днес водосвета на бойните знамена и знамената-светини и военния парад по повод празника на Българската армия. Те аплодираха военнослужещите от представителните блокове на Националната гвардейска част, НВУ "Васил Левски", военни формирования 24150-Стара Загора и 22160-Плевен от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. След тях над площада прелетяха в различни формации вертолети и самолети от състава на ВВС и ВМС. Военният парад завърши с преминаването на 62 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, служба "Военна полиция" и Командването за логистична поддръжка, пише "24 часа".

"Военният парад е демонстрация на връзката на армията с народа. Искаме да покажем на хората, че сме тук и изпълняваме своите задължения. Но и военнослужещите да усетят подкрепата от българското общество за своя много отговорен и понякога неблагодарен труд", посочи адмирал Ефтимов. Той подчерта, че всички мъже и жени под пагон трябва да посрещнат празника с гордо вдигната чела. "Тази увереност и самочувствие идват от труда, който е положен и многобройните задачи, които сме изпълнили", посочи началникът на отбраната. Той акцентира върху задачите по мисия "Отбрана", чието изпълнение е започнало преди войната в Украйна и продължава и към момента с неотслабващо темпо по суша, въздух и вода. "Има с какво да се гордеем за това, което правим в мисии и операции зад граница, с основен фокус върху стабилността в Западните Балкани и с действията си в помощ на населението при наводнения, пожари, охраната на границата, донорски операции", категоричен бе началникът на отбраната.

Адмирал Ефтимов отбеляза, че военнослужещите са хора с кауза. "Родолюбието, честта и вярата в бъдещето на държавата са основните двигатели, които ни дават сили", отбеляза началникът на отбраната. Той каза, че за да бъдат привлечени и запазени такива хора с кауза, трябват подходящи условия, съвременни технологии и системи, които да влязат на въоръжение в Българската армия. Началникът на отбраната призовава народните представители да приемат инвестиционната план-програма, изготвена от Министерството на отбраната, за да даде тя необходимия тласък и мотивация на цялата армия. "Ние ще направим всичко възможно да превърнем този финансов ресурс в отбранителен потенциал", отбеляза адмирал Ефтимов.

 

Водещи

Най-четени