Българската хотелиерската и ресторантьорска асоциация и Ангелов се разбраха кога отварят заведенията 26.01 | 16:56

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обаче обясниха, че не са участвали днес в преговори относно дата за отваряне

От iNews.bg

От 1 март да бъдат отворени ресторантите, а от 14-и - и нощните заведения. За това са се разбрали представители на Българската хотелиерската и ресторантьорска асоциация (БХРА) и здравния министър проф. Костадин Ангелов.

"Искаме предвидимост. Министърът се ангажира да каже, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на всички заведения”,  каза Златко Златанов, зам.-председател на БХРА.

"Разбрахме се още, че имаме неговата подкрепа във връзка със срещата с икономическия екип на премиера и със самия него”, посочи още той.

Тази среща от бранша искат поради факта, че има забавяне на плащанията, предвидени за бизнеса.

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обаче обясниха, че не са участвали днес в преговори относно дата за отваряне.

"Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г.”, се казва в обща позиция на двете организации.

"Нашите сдружения категорично заявяват, че не са съгласни с тези дати и намерението ни да протестираме и да искаме отваряне на 1 февруари остава. Призоваваме всички представители на засегнатите бизнеси да подкрепят протеста ни в 12 часа утре (27 януари) пред Министерски съвет”, допълват още те.

По-рано правителството удължи извънредната епидемична обстановка до 30 април. На заседание на кабинета премиерът разпореди на министърът на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

От началото на пандемията държавата е подпомогнала бизнеса с близо 2 милиарда лева, съобщиха още от кабинета.

Водещи

Най-четени