В с. Копиловци ще празнуват Коледа в събота 05.01 | 20:38

Монасите не признават смяната на календара от 1968 година

От Филипа Тодева

България вече посрещна и изпрати коледните и новогодишни празници. В кюстендилското село Копиловци, обаче, Бъдни вечер и Коледа тепърва предстоят.

В това село, населено от не повече от 700 души, монасите не приемат смяната на Юлианския календар с Новоюлианския. Всъщност Българската православна църква е последната от 11-те автокефални православни църкви, която решава да използва Новоюлианския календар от 1968 година.

Богослужителите от селото обаче, а и жители на селото, ще празнуват Рождество Христово, по същото време като руснаците. Пред БТА отец Партений съобщи, че службата преди Бъдни вечер продължава около четири часа. Тя е по-особена и включва бдение преди Рождеството.

По традиция монасите вечерта ще се съберат на обща трапеза със зелеви сърми, чушки с боб и тиквеник. В събота, когато според стария юлиански календар, се отбелязва Коледа, ще бъде отслужена тържествена литургия. Тогава в манастира очакват да пристигнат и десетки богомолци от Перник, София, Дупница, Кюстендил и дори от Варна. 

Водещи

Най-четени