Ваня Григорова поведе транспортния протест под прозорците на Терзиев 09.10 | 15:50

Над 300 служители в градския транспорт са пред Столичната община

От iNews

Работници в градския транспорт и синдикати се събраха на протест заради неизпълнението на подписаното споразумение със Столичната община за въвеждането на бонусна система в сектора.

На протеста има и общински съветници, и граждани. Там е и червената общинарка Ваня Григорова. Полицейското присъствие в района е засилено. 

Транспортните работници посочват, че отказът от въвеждане на справедлива бонусна система за всички служители показва безсилието на местната власт за вземане на важни решения свързани със столичния градски транспорт, в частност повишаване доходите на работещите в него и подобряване на условията на труд.

От Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа" заявяват, че не приемат намеренията на кмета на София Васил Терзиев въвеждането на бонусната система да влезе в сила от 2025 г., с което да замести последващо увеличение на основните работни заплати.

Пред Радио София Иван Кирилов - председател на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" обобщи основните искания:

– Изпълнение на подписаното споразумение със Столичната община и въвеждане на договорената бонусна система за увеличение на заплатите в рамките на тази година;

– Увеличение на основните заплати с минимум 15% от 2025 г. в синхрон с очакваното повишение на МРЗ;

– Незабавно изплащане на дължимите средства от държавата към общината.

"От 1 март тази година се увеличиха заплатите с 15%. Разбрахме се, че ще има последващо повторно увеличение, макар и под формата на бонусна система. Кметът издаде заповед. През летните месеци имахме работна група с негови представители, на която да уточним детайлите по отношение на бонусната система, най-вече въвеждане на километричния бонус за водачите в столичния авто и електро транспорт. На среща с кмета на 4 октомври се разбра, че по една или друга причина, кметът отказва да въведе от 1 октомври бонусната система като ни препраща към евентуална актуализация на общинския бюджет, към евентуално чакани пари от държавата. По-скоро идеята е тези средства да се получат през 2025 г. и да заместят наше бъдещо искане за увеличение на основните заплати на работниците във всички дружества", каза Иван Кирилов.

Снимката е илюстративна

Водещи