"Вера Су" край Камен бряг вече е с 3 наводнени баластни танка 30.09 | 12:00

„Човекът, който отговаря за изтеглянето на кораба, трябва да направи изчисления за здравината на корпуса, за силите, необходими, за да се излезе от засядане, за товарът, който е нужно да бъде свален“, каза президентът на Европейската конфедерация на асоциацията на морските капитани кап. Димитър Димитров

От iNews.bg

Три баластни танка на "Вера Су" са наводнени, но не би трябвало да има опасност заседналият край Камен бряг кораб да се разцепи, тъй като прогнозата не е за дълготрайно лошо време. Това каза президентът на Европейската конфедерация на асоциацията на морските капитани кап. Димитър Димитров.

Прогнозите за лошото време се сбъднаха, но въпреки влошената обстановка, заседналият кораб оцеля и през тази нощ, заяви кореспондентът от Варна Йордан Фотев. 

"Бях на борда на кораба. Той се намира в добро състояние. Има наводнени три баластни танка в района на засядането, а иначе плавателният съд все още е в стабилно състояние", уверява морският капитан.

"Предполагам, че властите и собственикът наблюдават кораба постоянно. Бяхме поканени с моя колега на борда, за да подпомагаме "Морска администрация". Тъй като сме част от тази организация за действия в аварийни ситуации, не съм си позволявал да питам капитана на кораба за причините за засядането, тъй като всеки при подобни условия е в стрес и не би отговорил на въпроса", добави той.

"Причината вероятно е навигационна грешка от страна на екипажа. При навигационна небрежност разходите се поемат от застрахователите, а при груба – положението е по-сложно", обясни кап. Димитър Димитров. 

"Човекът, който отговаря за изтеглянето на кораба, трябва да направи изчисления за здравината на корпуса, за силите, необходими, за да се излезе от засядане, за товарът, който е нужно да бъде свален", каза още той.

Водещи

Най-четени