„Внасяме“ програмисти и инженери от Азия и Африка 03.05 | 13:28

Издадени са 7 сини карти за чуждестранни специалисти

От Филипа Тодева

Българските работодатели все по-често привличат програмисти и инженери от Азия и Африка. Това съобщи Надя Димитрова от Международния център за развитие на миграционната политика и външен експерт към Европейския институт в София.

Чрез европейската Синя карта седем чуждестранни специалисти са получили възможност за работа у нас. Основно се назначават граждани на Индия, Русия, Иран и ЮАР. Вече има заявления за издаването на още пет сини карти. Те позволяват назначаването на работници и служители от трети страни в страни-членки Европейкия съюз. 

Процедурата отнема минимум три месеца. Изискването е работодателят да може да осигури поне един път и половина по-висока заплата от средната за страната. Европейската синя карта е валидна само за висококвалифицирани специалисти.

Работодателите в България

Същевременно изследване на Европейския институт в София показва, че над 80% от българските работодатели са със средно или по-ниско образование. В България има около 300 хил. активно действащи фирми, като 80 на сто от техните собственици са с ниско образование, което е много тревожно, коментира доц. Серафим Петров, външен експерт по проект на Българска стопанска камара (БСК).

От друга страна студентите у нас също не горят от желание да се образоват, казва Петров. Много от тях не ходят редовно на лекции и не се готвят за изпитите си, а след това, естествено, изпитват затруднения да си намерят работа.

Водещи

Най-четени