Време е за малко джаз! 30.04 | 07:09

За втори път отбелязваме Международния ден на джаза

От Гергана Златкова

За втора поредна година България се включва в честването на Международния ден на джаза.

Във връзка с отбелязването на 30 април през настоящата 2013 г. в Париж, Генералният директор по глобалните въпроси Е. Ялнъзов насърчава страните-членки на Организацията да организират съпътстващи събития на национално ниво.

Знанията за ролята на джаза в съвременната музика са представени в учебното съдържание по музика в 9. клас. Те се разглеждат в практически план и са съчетани с умения за слушане на музика, включително и чрез участие в концерт.

Поради това, че учебната програма по музика за 9. клас включва запознаване със символиката в някои стилове на популярната музика на 20. век, усвояване на основни музикални понятия, свързани с културни различия, с индивидуални потребности и културна търпимост, музикални ценности и др., чрез нея се реализират и надграждат цели на музикалния образователен процес в гимназиалния образователен етап.

В националната кампания за джаза и поставянето й в конкретен акцент в училищните празници в страната, с което ще се присъединим към инициативата на ЮНЕСКО ще включат ученици от 9. клас, изучаващи учебен предмет музика, като се изявят в следните категории:

  1. "Джаз междучасие" – 30 април 2013 г.

  2. Караоке на ученици по джаз пеене – 30 април 2013 г.

  3. Видеостена и стрийт джаз – 30 април 2013 г.

  4. "Денят на джаза" в отворени врати на музикалния салон в училище – 30 април 2013 г.

В София в инициативата за отбелязване Международния ден на джаза ще се включат следните училища:

Американски колеж  - 2. Постери и 1. Джаз-междучасие.

88 СОУ - 2. Постери и 1. Джаз-междучасие, 138 СОУ -2. Постери и 1. Джаз-междучасие. 1 СОУ - 1. Джаз - междучасие. 21 СОУ- 1. Джаз - междучасие. СМГ - 1. Джаз - междучасие. 131 СОУ - 1. Джаз - междучасие. 12 СОУ- 1. Джаз - междучасие. ЧЕГ "Проф. В. Златарски" - 1. Джаз - междучасие. 28 СОУ - 1. Постери 2 СОУ- 1.Постери; 3. Караоке 3 СОУ - 1. Джаз-междучасие. 2. Постери; 4.Видеостена и стрийт джаз; 5. "Денят на джаза". СОУДНЗ "Луи Брайл"  - 1. Джаз-междучасие.

Водещи

Най-четени