"Възраждане": Нека не влизаме в еврозоната със зор, фундаментално не сме готови за нея 27.06 | 10:15

Това заяви Деян Николов от „Възраждане” в кулоарите на парламента. Повод за думите му е излизането на конвергентния доклад на Европейската централна банка за готовността за влизането на България в еврозоната

От iNews.bg

В доклада на ЕЦБ виждаме, че е направен доста по-обстоен анализ от това дали покриваме или не покриваме критериите. У нас битува усещане, че чакаме да хванем числата и да влезем рязко в еврозоната, а ЕЦБ разглежда икономиката с няколко години назад. Това заяви Деян Николов от "Възраждане” в кулоарите на парламента. Повод за думите му е излизането на конвергентния доклад на Европейската централна банка за готовността за влизането на България в еврозоната.

"Имаме обстоен анализ на ситуацията на икономката ни. Там се говори за липса на достатъчно производителност, мерки от страна на правителството по отношение на чуждестранни инвеститори. Това, което има като основна критика и извод, е че България не е готова за членство в еврозоната”, подчерта той.

"Това потвърждава нашата аргументация – българската икономика не само не е готова, защото не покрива критерий за еврозоната, а ние фундаментално не сме. Тези конвергентни доклади са на 2 години, тоест следващият ще е през 2026 г. предвид написаното в него, не могат да се докажат желаните резултати в рамките на две години. Дори най-големите оптимисти не могат да се надяват на нещо в следващите до 10 години”, каза още той.

От "Възраждане” предлагат България да изчака със стремежа си да влезе със "зор” в еврозоната: "Радваме се, че ЕЦБ потвърждава опасенията ни. Ние сме в контакт с ЕЦБ и сме запознали партньорите ни на запад с всеки детайл и опит за манипулиране на процеса по влизането на България в еврозоната. Българските правителства целенасочено се опитват да ни вкарат в еврозоната и въпросът е кой ще поеме отговорност за всички похарчени средства.”

 

Водещи

Най-четени