"Вълкът от София" е ощетил хиляди в България и Австрия за 100 млн. евро 04.03 | 14:10

Израелецът Гал Барак беше задържан у нас през миналия месец по искане на Австрия

От iNews

"Вълкът от София" е ощетил хиляди в Австрия и Германия с над 100 милиона евро, съобщи БНТ. Израелецът Гал Барак беше задържан у нас през миналия месец по искане на Австрия. Схемата, по която е мамил хора в интернет, е добре позата в цял свят и е често срещана. У нас Гал е прикривал бизнеса си зад привидно законна дейност. Очаква се решението на българския съд за екстрадиция по искане на Виена.

Бизнесът за стотици милиони на Гал Барак следва няколко принципа - основният, жертвите да бъдат платежоспосбни и да искат да влагат в рискови инвестиции, следващият - разходите да са минимални и третият - прикрит зад законна дейност. Така израелецът създава мрежа от няколко кол центъра и едно дружество за интернет реклама и инвестиционни сайтове.

При регистрация в сайтовете за виртуални инвестиции, инвеститорът посочва телефон за връзка. В процеса се включват кол центровете, които в поредица от телефонни разговори атакуват жертвите с предложения за все по-големи залози докато се установи, че са инвестирали и последния си цент. "Занулява се техният акаунт и се вижда, че те са загубили всички пари. Инфраструктурата беше в България, извършителите на престъплението в България, а жертвите на престъплението в Австрия и Германия", коментира Явор Колев, началник отдел "Киберпрестъпност" - ГДБОП.

По думите му Гал Барак е дошъл у нас през 2017 г., започва да регистрира фирмите си, като последно създава дружество за търговия с финансови инструменти. Така подготвя основата за измамната си дейност. "Иначе те тук извършват всичко в рамките на легална дейност. Плащат данъци, пращат осигуровки, наемат работна ръка, всичко, което извършват тук, са се стремели да не нарушава българското законодателство", пояснява Колев.

България и Чехия се оказват привлекателни за Гал на първо място с достъпа до високоскоростен интернет, който е важен, защото връзката на кол центровете със жертвите е през интернет телефония. Така се имитира, че обажданията са от територията на Великобритания и за инвеститорите всичко изглежда перфектно. "Използвали са това, че в България има достатъчно квалифицирани хора, които срещу умерени заплати биха могли да работят в такива кол центрове. Знаещи по няколко езика", казва Колев.

Заедно с Гал у нас са задържани още четирима. За антимафиотите ни схемата вече е позната, тъй като друга такава група беше разбита през есента на 2018 г. Тогава в нея участваха израелец, сърбин и българин.

Водещи

Най-четени