"Галъп": БСП бие ГЕРБ с 4,8% 18.12 | 12:27

Президентът с поголовно ниска обществена подкрепа

От Ивелина Георгиева

Ако изборите бяха днес, БСП щеше да получи 22,8% от вота на избирателите, а ГЕРБ – 18%. Това сочат данните от редовното изследване на "Галъп интернешънъл" за обществените нагласи, проведено през декември.

В случай на избори сега ДПС ще получи 6,1%, Реформаторският блок – 4,8%, "България без цензура" – 2,1%, и "Атака" – 1,8%.

Запазва се съотношението между електоралните нагласи по отношение на основните партии. Запазват се и шансовете за присъствие в следващия парламент на Реформаторския блок. Половината от респондентите в тази ниша спонтанно назовават Реформаторския блок. Останалите обаче продължават за назовават имената на съставните партии.

Увеличават се шансовете и на новата формация на Николай Бареков. Движението на журналиста продължава да се утвърждава и мери ръст с "Атака" и НФСБ. Засега не се потвърждава хипотезата за видимо повишаване на електоралния потенциал на националистическите формации. Изследването обаче е проведено преди последните скандали, уточняват от "Галъп интернешънъл".

Обобщението от последните двайсет години на ежемесечни изследвания на "Галъп интернешънъл" сочи, че през отминаващата 2013 г. президентската институция е стигнала нива на недоверие, които за последно са установявани в края на мандата на президента Желев.

Никога в толкова ранен етап от мандата си действащ президент не е бил в толкова неизгодна позиция като обществена подкрепа.

Наблюдава се и усещане за отслабване на протеста – мнозинство от 62% от запитаните са с впечатлението, че протестите отслабват, а 13% са с противоположно впечатление.

Хуманното измерение на въпроса за бежанците се сблъсква със социалната несигурност и страховете от неизвестностите. Само нарочно изследване по темата би могло да достигне до обобщения в това отношение. И през този месец респондентите бяха поставени пред избор между крайни твърдения. Малко под една трета смятат, че България не трябва да приема бежанци от Сирия и трябва да изгони всички, които вече са влезли. 43% се съгласяват с мнението, че България като държава трябва да помага на бежанците, защото те се спасяват от военен конфликт.

Водещи

Най-четени