Горица Грънчарова получи от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство 09.08 | 11:03

Грънчарова ще бъде втората жена премиер на България. Досега поста е заемала само Ренета Инджова.

От iNews.bg

Кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова получи от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство. Тя ще наследи на поста Димитър Главчев, който по-рано днес обяви, че не желае да продължи да изпълнява функцията на министър-председател.

Грънчарова ще бъде втората жена премиер на България. Досега поста е заемала само Ренета Инджова.

Най-подходящата дата за новите избори е 20 октомври, каза Радев. И обясни, че Грънчарова има срок до 19 август да представи кабинета си.

Вие ще разчитате само на себе си. Вярвам, че опитът ви ще ви помогне. Вие сте единственият вариант, каза Румен Радев на Горица Грънчарова.

Основната задача на този кабинет ще бъде организирането и провеждането на честни избори, заяви Горица Грънчарова.

Точно в 10:30 часа Горица Грънчарова влезе в залата за връчване на мандати в президентството.

"Искам да ви благодаря, че приехте тази важна, но и отговорна задача, но и да ви уверя, че в нейното изпълнение ще разчитате само на себе си. Вярвам, че натрупаният административен опит ще ви помогне в това начинание", каза Радев на Горица Грънчарова. После се обърна и към Главчев: "Тук искам да благодаря на служебния премиер Димитър Главчев за усилията, постигнатите резултати и най-вече за това, че пое отговорност в един труден момент, когато всички останали кандидати в списъка отказаха".

"Винаги, когато съм съставял служебни кабинети, знаете - не малко, съм се стремял премиерът да бъде равно отдалечен от партиите на текущия политически терен и да не бъде ярка политическа фигура. Нямаше как този принцип да бъде приложен при избора на г-н Главчев, защото отказът на всички останали в и без това късия списък на потенциални министър-председатели на практика ме остави без избор. През изминалите месеци около неговия кабинет се натрупа напрежение поради съмнения за политическа употреба на служебната власт. Винаги съм считал, че кризисните служебни правителства имат за цел да успокоят и без това напрегнатата политическа ситуация, а не да я напрягат допълнително. Наистина кабинетът на г-н Главчев в тази ситуация трудно би постигнал тази цел особено на фона на вече започналата предизборна кампания за едни много оспорвани бъдещи избори. Поздравявам го, че сам осъзна реалността и предприе една достойна постъпка", заяви президентът.

Водещи