"Гранична полиция" сама ще вози мигрантите, след гафа с трафиканта- превозвач 16.09 | 11:16

Процедурата по скандалната обществена поръчка е прекратена, съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова

От Галина Александрова

"Гранична полиция" сама да превозва мигрантите след скандалната обществена поръчка, при която за превозвач беше избран съден за трафик на мигранти.  Заради гафа с обществената поръчка директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Антонио Ангелов и един от заместниците му Йотко Андреев подадоха оставки през август.

Намерили сме възможност "Гранична полиция" сама да осъществява превоза, осигурили сме автобуси и те ще имат отговорността за това, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти в парламента, предаде БНТ.

Министърът заяви, че процедурата е прекратена и вече "Гранична полиция" ще превозва мигранти. Попитана на какво основание Андреев след това е бил назначен като началник отдел в Дирекция "Миграция" в МВР Бъчварова заяви, че има различни възможности за наказания и спрямо него е приложено понижаване в длъжност. По думите на министъра, Андреев има "много добър опит в миграция". Наказанието само в много тежки случаи е уволнение, освобождаване, уточни министърът.

Според нея, трябва да се подхожда внимателно с наказанията на служителите, защото "всеки може да направи грешка, да не съобрази една или друга ситуация". Трябва да дадем възможност всички хора, които имат професионален опит, да останат в системата, за да работят за нея, заяви министърът.

Във връзка със 160-те млн.евро, които България иска за охрана на границата Румяна Бъчварова заяви, че те са много добра възможност да се направят ключови инвестиции и "да посрещнем евентуална първа вълна". По думите й средствата ще бъдат използвани за техника, видео наблюдение, оперативни разходи.