ДСБ: НЕК има 2 млрд. лв. задължения 23.08 | 15:11

Тъмносините предлагат промени в Закона за енергията от възобновяеми източници

От Филипа Тодева

НЕК има натрупани задължения от два милиарда, които все по-трудно обслужва или не обслужва. Това заяви Димитър Бъчваров, член на Националното ръководство на ДСБ.

Той припомни, че съвсем наскоро избухна скандал около това какви нетни печалби и приходи имат няколко десетки фамилии в България, инвестирали преди четири пет години в т.нар. "възобновяеми енергийни източници”. Скандалът е свързан и с това, че от 13-процентното увеличение на цената на електроенергията, по-голямата част – осем или девет пункта, от тези тринадесет се дължат именно на тези възобновяеми източници на енергия.

Според Бъчваров ВЕИ са се превърнали в метод за източване парите от джобовете на населението и за безконтролно повишаване цената на електроенергията. "Знаете как контролните органи ДКЕВР и правителството бяха най-учудените от ефекта от присъединяването на възобновяемите енергийни източници. Може би тези, които наблюдават процеса знаят, че примерно фотоволтаичните генератори, някои от тях продават на НЕК електроенергията на цена осем – девет пъти по-висока от средната.

Средно този източник продава електроенергия четири и половина – пет пъти по-високо от средната цена, която НЕК купува електроенергията от другите конвенционални източници. По отношение на енергията от вятър, тя е около два пъти – два пъти и половина по-висока и т.н.", обясни Димитър Бъчваров.

Може би, най-съществена поправка в закона е да се премахне изключването на доставчиците от възобновяеми източници от ценова регулация. "Сегашният закон знаете казва така: "Цената, по която са сключени договорите не може да се променя”. Ние питаме откъде накъде не може да се променя. Как така не може да се променя, когато всички останали разходи се променят.", коментира още той.

Позицията на ДСБ е, че Тройната коалиция е завещала корупционен и непазарен модел на развитие на енергията от ВЕИ със заложени повишение на цените на електроенергията и неоправдано високи печалби за привилегировани инвеститори.

"ГЕРБ доразви този модел и осигури привилегировано присъединяване на огромни мощности при изключително висока цена на близки до властта предприемачи – основни производители на енергия от ВЕИ са Валентин Златев, Цветелина Бориславова, наследниците на империята Мултигруп" се казва в тяхна декларация. Тъмносините твърдят, че ГЕРБ насърчава олигарсите, но води същинска война срещу дребните предприемачи в енергийния сектор.

"Инвеститорите в микро - централи получават писма от НЕК, че техните обекти не могат да бъдат присъединени към мрежата преди 2016 г. Това обрича хиляди фирми и семейства на разорение и се гарантира монополното положение на близките до властта инвеститори при високи цени. Единствено малките фирми в бранша могат да гарантират конкуренция и по-ниски цени на енергията от ВЕИ.

С един удар днешното правителство убива семейния бизнес в сектора и гарантира високи цени на монополистите, за сметка на бюджета на всяко българско семейство", твърдят тъмносините.

Въз основа на тези аргументи, те ще предложат промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. Те предвиждат присъединяване към мрежата на конкурентен принцип, в зависимост от цената и срока на преференциално изкупуване; равни права за малките и големите предприемачи и честни условия за присъединяване на фирмите с подписан предварителен договор, които да ги защитят от фалит.

Нови правила за определяне на цената от действащи ВЕИ, свързани с разходите за производство и намаляващите цени на технологичното оборудване, като печалбите на фирмите се сведат в разумни граници; отговорно управление, което гарантира конкуренцията и пресече корупцията в сектора, може да превърне ВЕИ във фактор на енергийната сигурност и намаляване на цените на енергията.

Водещи

Най-четени