„Доматен“ обстрел пак грози парламента. Босия е на фронта 21.11 | 14:29

Охраната на парламента е на „бойния“ си пост да пази депутатите

От Филипа Тодева

След ареста си вчера пред парламента, Николай Колев–Босия днес отново се появил пред сградата на Народното събрание, предаде Булфото. Босия обявил, че ще вземе 6 домата и ще хвърли по един срещу шестте институции – Народно събрание, президентство, Министерски съвет, Съдебна палата, БНТ и БНР.

Той бе задържан, след като предварително обявил публично в отворено писмо до президента, премиера и др. институции за готвената от него акция. Пред парламента са го чакали над 40 полицаи, а в тяхна подкрепа са дошли и жандармеристи.

След като Босия минал отстрани на централния вход на НС с кутията с домати е бил обграден от униформените. Успял да хвърли един домат, след което бил задържан.

Николай Колев - Босия протестира срещу ситуацията в държавата, като смяташе да хвърли 6 развалени домата по сградите на 6 институции - Народното събрание, Президентството, Министерския съвет, Съдебната палата, БНТ и БНР.

Доматът по сградата на парламента Босия мотивира с липсата на ориентация, професионализъм и патриотизъм при изготвяне на законите. "Ще запратя домата, протестирайки срещу лошите текстове на законите, носещи само нещастия на обществото и отделния български гражданин. Законът трябва да бъде обществено полезен, а не изработен срещу човека", пише Босия в отвореното си писмо до президента, премиера, Висшия съдебен съвет и българските граждани.

Известният противник на комунистическия режим след това имал намерение да отиде пред Президентството. Там според Босия са си заслужили разваления домат, защото институцията и президента конкретно "нищоправи", той бил в "наведена поза" при среща с представители на великите сили и назначавал "отрепки" за дипломати. Президентът имал също така безкритично отношение при подписването на укази за влизането на законите в сила.

Третият домат, предназначен за сградата на Министерския съвет, е заради цялостната му политика и действията му срещу обществото и националните интереси.

Четвъртият домат Николай Колев трябваше да хвърли по Съдебната палата. "За моите съотечественици не е необходимо да обяснявам защо", аргументира се Босия в отвореното писмо.

Петият и шестият домат бяха определени за сградите на БНТ и БНР, защото "с нашите пари те обслужват една малка шайка от политически престъпници и мафиоти".

Босия завърши с обяснението, че това е политическо действие от негова страна и ако властите имат "наглостта" да го определят като хулиганство, ще трябва да отговарят пред обществото, ЕС и пред Бога.

Писмото му завършва с думите: "Не мога да бъда повече пленник на надеждата и възпитанието. Вървете по дяволите!".

Николай Ганчев Колев, известен като Николай Колев – Босия е български дисидент, поет и журналист, създател на първия независим синдикат в България, председател на Независимото дружество за защита правата на човека от юни 1990 г. до юли 1992 г.

Лежал е няколко пъти в Старозагорския и Софийския затвори за политическа дейност преди 10 ноември 1989 година. Автор е на вицове и епиграми за Тодор Живков. Известен е с многобройните си гладни стачки, нестандартните си виждания и своенравния си характер. Той е автор на 4 книги и много публикации. Баща е на 5 дъщери. 

Водещи

Най-четени