Домашни консерви или купешки буркани? Кое е по-евтино 25.08 | 12:45
Темата за домашните консерви и купените от магазина буркани винаги е разделяла българите

Темата за домашните консерви и купените от магазина буркани винаги е разделяла българите. От една страна стои традицията и вкусът на "домашното", а от друга - удобството и по-ниската цена.
"Преди 15 години правихме едно такова изследване и разглеждахме различни нива - това, което го има на нашия пазар, това, което се прави в къщите на хората, и това, което се внася. И се оказа, че почти два пъти е по-скъпо да произведеш вкъщи. Ако включиш и труда, излиза дори повече от два пъти. Но няма нищо по-вкусно от градинския домат на баба - да направиш консерва, белен домат, кетчуп или друго", коментира икономистът от БАН доц. Огнян Боюклиев в студиото на "България сутрин".
Според него най-високото качество идва от двора - от плодове и зеленчуци, отглеждани без излишна химия, но именно там разходите и усилията са най-големи.
"Най-важният въпрос винаги е качеството, но българското общество от много години носи в себе си един термин, въведен от нашите баби и дядовци, тези преди тях - термина "да има". Ние обикновено, когато се подготвяме за зимата, винаги слагаме повече, отколкото бихме консумирали, в надежда, че ще подарим, раздадем, или просто ако зимата е по-сурова, ще сме подготвени за всякакво предизвикателство. Обаче, когато започне лятото, идва проблемът с това колко много изхвърляме, защото за разлика от купешките буркани, нямаме етикети в мазето все пак", каза д-р Андрей Велчев от Сдружението за достъпна и качествена храна в ефира на Bulgaria ON AIR.
Доц. Боюклиев обръща внимание и на факта, че в миналото България е произвеждала собствена доматена паста - стратегическа суровина за кетчуп и сосове. Днес обаче страната е вносител, което се отразява на качеството на крайните продукти. Според него готовият кетчуп, който купуваме днес, често е пълен със заместители - подсладители и нишесте - вместо истинска доматена паста.
Двамата гости се обединяват около тезата, че качеството винаги струва повече. Домашната зимнина е по-скъпа и трудоемка, но носи вкус и традиция. Магазинните продукти са по-евтини и удобни, но често компромисни. Малките фермери и занаятчийски производители се явяват "златната среда" - по-близо до домашното, но подлежаща на регулации.
Боюклиев изрази надежда, че след 2027 г. новата Обща селскостопанска политика на ЕС ще стимулира повече местно производство с добавена стойност - от зърното до месото и млечните продукти.
Водещи
-
Парк „Вранa” официално премина под управлението на Областна администрация – София,
По думите му въпреки всичко това, посетителите са продължавали да заплащат входна такса, без...
25.08 | 17:59
-
Откритият край Созопол дрон е престоял в морска среда поне един месец
Военноморските сили не разполагат с информация какви задачи е изпълнявал откритият на 12...
25.08 | 17:40
-
Хирургически операции за намаляване на ръста са новата тенденция в клиниките в Турция
Хирургически операции за намаляване на ръста са новата тенденция в клиниките в Турция, една от...
25.08 | 17:20
-
Бебе на около месец и половина е починало в дома си в Царево
Аутопсия е доказала, че детето е починало от сърдечна недостатъчност и пневмония.
25.08 | 16:59
Най-четени
-
Черноморският Тюлен-монах се завръща!
Радостната новина съобщават от страница във Фейсбук
25.08 | 12:30
-
"Спаси София": Можем да обобщим, че София не е готова за въвеждане на еврото
Това заяви общинският съветник от "Спаси София" Гергин Борисов преди извънредното заседание на...
25.08 | 12:15
-
1000 евро глоба за събиране на мидички?
Правила в туризма винаги е имало, тази мярка съществува отдавна
25.08 | 14:00
-
Мартина от "Ергенът" замени Елвиса с млад милионер
Двамата са били в изключително близки отношения, а очевидци твърдят, че „химията между тях е...
25.08 | 15:30