"Експлоатационни дружества" предоставят комунални услуги в София 05.08 | 12:22

Общината сключи договори за банкови гаранции с 5 такива дружества

От Кремена Бедерева

Столична община (СО) подписа договори за револвиращи банкови гаранции с пет дружества, които предоставят различен тип комунални услуги в столицата, т.нар. "експлоатационните дружества".

Това съобщиха на пресконференция в Столична община заместник-кметовете Ирина Савина и Любомир Христов.

Договорите засягат начина, по който се възстановяват пътните настилки, зелените площи и тротоарите, след извършването на планови или аварийни ремонтни дейности на подземна инфраструктура от дружествата или техни клиенти.

Целта е общината да бъде достатъчно добре гарантирана, не само като процедура, но и финансово, във връзка с допълнителните разходи, които се налага сравнително често да прави, за повторно възстановяване на некачествено ремонтирани участъци на пътната инфраструктура в София, посочи още пред БТА Христов.

По думите му е постигнато споразумение с компаниите за учредяване на банкови гаранции в полза на общината, които да служат за пряко финансиране на дейности, които се налагат повторно за възстановяване на участъци, така че да не се налага инвестирането на средства от бюджета на София.

Стойностите на банковите гаранции са определени в зависимост от инвестиционната програма на дружествата, отбеляза Савина. За "Софийска вода" АД определената банкова гаранция е около 400 000 лева, за "ЧЕЗ Разпределение България" АД - 192 000 лева, "Улично осветление" ЕАД - 90 000 лева, "Българска телекомуникационна компания" АД - 12 500 лева и "Близу" ЕАД - 29 000 лева.

При невъзстановяване на настилките банковите гаранции ще се освобождават, за да може бюджетът на Столичната община да не се харчи за неприсъщи дейности, посочи и Савина.

Стойността на банковите гаранции трябва да се поддържа непрекъснато от дружествата. При изразходване на част от сумите, те трябва да бъдат възстановени в петдневен срок.

Водещи

Най-четени