Експулсираните палестинци не са имали забрана за влизане в ЕС 15.02 | 14:45

Посланикът на Палестинската автономия бил изненадан от пристигането им у нас

От Филипа Тодева

Външният министър Николай Младенов съобщи, че експулсираните палестинци – членове на "Хамас" не са присъствали в нито един списък, който да забранява влизането им в страна-членка на ЕС.

"Ние официални контакти с тези лица не сме имали. Те са били тук по покана на неправителствена организация, така че от наша гледна точка в позицията ни няма промяна”, каза Младенов, цитиран от агенция "Фокус".

Той припомни, че вчера е провел разговори с палестински министър, а представител на външно министерство се е срещнал с посланика на Палестинската автономия у нас. По думите на Младенов, посланик Ахмед Мохамед ал Мадбух е бил доста изненадан от присъствието на членовете на "Хамас" в България.

"Пред министъра и пред посланика ние потвърдихме, че нашите контакти с Палестина се водят през Рамала, през официалните власти, с които имаме много добри отношения и с които продължаваме да поддържаме много интензивен контакт. Това посещение е с изцяло частен характер. То няма нищо общо с министерството и с държавата”, обясни външният министър.

Младенов не пожела да коментира мотива за принудителното извеждане на палестинците от България с аргумента, че това е решение на ДАНС.

Той обясни, че санкциите, които са насочени към организацията "Хамас” в ЕС са в две посоки – забрана за финансови трансфери и забрана за официални контакти. ЕС смята "Хамас" за терористична организация.

Водещи