Жълт код за обилни дъждове в част от страната 11.10 | 08:15

Предупреждението е за: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Хасково и Кърджали

От iNews.bg

Днес над страната ще преобладава облачно време. На много места, първо в Западна и Централна България, а до вечерта - и на изток, ще има валежи. Значителни ще са количествата главно в западните и централните части на Южна България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

В 7 области на страната е обявен Жълт код за обилни дъждове. Предупреждението е за: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Хасково и Кърджали. Там се очакват количества около 20-30 мм.

Ще духа предимно умерен вятър от изток-североизток, привечер в Северозападна България ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са между 8 и 13 градуса. Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието ще има значителна облачност и на места, главно по южното крайбрежие, ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 14-16 градуса. Температурата на морската вода е 16-18 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. В планините ще бъде облачно и мъгливо. Ще има валежи от дъжд, по най-високите части - от сняг. Главно в Рило-Родопската област валежите ще са значителни. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9 градуса, на 2000 метра - около 3 градуса.

Във вторник през деня ще вали по-интензивно на югоизток. От запад на изток обаче валежите ще намаляват и ще спират, най-късно около Черноморието. Температурите ще се запазят без особена промяна, посочва NOVA. 

Срядата е денят, в който над западната половина на страната поне за малко трябва да се покаже слънцето, без това да се отрази на температурите, които остават в есенния диапазон.

От четвъртък почти до края на седмицата над Средиземноморието ще се формира поредна област с ниско атмосферно налягане. Очаква се още една серия напоителни есенни валежи, по-значителни като количества в четвъртък и петък. По високите планински масиви на Западна България ще вали сняг.

От 18 до към 20 октомври времето ще е сравнително сухо. Облачността ще се разкъса, температурите ще се повишават до по-поносими стойности. Ранните часове ще са студени с потенциал за мъгли и слани, но в следобедите ще се показва слънцето. Около 22-23 октомври метеорологичните модели допускат образуване на нов средиземноморски циклон, чиито фронтове ще преминат над страната с превалявания. След това времето обещава още дни без валежи и с повече есенно слънце.

Водещи

Най-четени