“За Зелен Младост“: Броят на гласоподавателите в България се оказва непроверяем 29.09 | 10:47

В квартала никнат по 300 нови избиратели всеки работен ден, твърдят от организацията

От iNews.bg

Мащабна фалшификация е възможно да е била извършвана на всички провеждани досега избори в България. Вторият вариант е броят на хората в избирателните списъци да е перманентно неточен заради софтуерна грешка. Това стана ясно по време на гледане на делото, с което ИК "За Зелен Младост” обжалва отказа на Столичен общински съвет (СОС) да признае, че в подписката срещу презастрояването са се подписали над 10% от постоянно живеещите в "Младост” и по този начин решението за провеждане на референдум да стане задължително.

По време на заседанието в Административен съд София-град бяха разпитани вещите лица Даниела Събева и Борислав Радайски, изготвили съдебна експертиза, която имаше за цел да се провери точният брой жители на "Младост”, положили валиден подпис под искането за провеждане на референдум. Ключов момент за проверката е, че според протокола на Районната избирателна комисия от вота на 14 ноември 2016 г. 87 829 души са били с избирателни права и постоянен адрес в "Младост”. Според ГД "ГРАО” 28 дни по-късно е имало 94 176 човека с избирателни права и постоянен адрес в района. Това е датата, към която е приключило събирането на подписката. Съдът имаше за цел да установи дали са необходими 8 783 или над 9417 валидни подписа, за да бъде референдумът задължителен. Основен мотив на СОС да го отхвърли е позоваването на протокола от ГРАО, според който за по-малко от месец в района са се появили нови 6347 човека с постоянен адрес и избирателни права и признаването на по-малко от 9400 валидни подписа.

"Абсолютно нереалистично е за 20 работни дни общинската администрация дневно да е обработвала средно по над 300 заявления за смяна на постоянен адрес. Всичко това се извършва на едно гише, но в същото време е свързано и със смяна на лични документи. Съвсем логично е, че едно от числата е невярно ”, категоричен е адв. Радан Кънев, който защитава правото на жителите на "Младост” да гласуват в референдума. На негов въпрос към експертите дали са успели да проверят какъв е бил броят на избирателите към 12 декември 2016 г. те отговориха, че им е било "обяснено, че според изискванията на закона цялата информация се изтрива след 6 месеца и нищо не се съхранява”.

"По закон, който всъщност не съществува”, контрира адв. Кънев, напомняйки по този начин, че Законът за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни все още не е приет.

"Има два варианта. Увеличението с над 6300 човека за 28 дни или е грешка на системата или фалшификация, но в никакъв случай достоверна информация. С нея се засяга истинността на много важни документи. Оказва се, че говорим и за данни, които не могат да се верифицират. Тук проблемът е много по-широк и засяга не само референдума в "Младост”, а всички избори в България, при които може да е извършвана фалшификация или да е допускана подобна софтуерна грешка”, продължи с пледоарията си адв. Кънев.

От обяснението на вещите лица стана ясно, че са проверявани данните само на електронен носител, не и на хартиените подписки. Оказва се, че системата далеч не е съвършена и е автоматизирана само отчасти. Тя показва грешни записи, които след това трябва ръчно да се проверяват. Експертите признаха, че програмата е генерирала много по-голямо количество некоректни записи, част от които впоследствие се оказали верни.

Адв. Радан Кънев поиска да се направят допълнителни доказателствени искания, за да се оспори твърдението, че няколкохилядното увеличение на жителите няма как да се провери за заден период, което обаче бе оспорено от представителят на Столичен общински съвет. В крайна сметка съдът отхвърли исканията за събиране на още доказателства и постанови 14-дневен срок за писмено представяне на заключенията от двете страни, след което ще излезе с окончателно решение.

Водещи

Най-четени