"За" или "против" хомосексуалните? 29.06 | 15:53

Дали няма да станем свидетели на пореден сблъсък между гейове и националисти

От Филипа Тодева

Първо Светият синод, а сега и националистическите формации, се обявиха против гей-парада в София. След като православният свещеник Евгени Янакиев призова да хвърляме камъни по гейове, сега крайнодесните обявиха, че ще направят контрапарад.

Нещо повече – народният представител от "Атака" Десислав Чуколов поиска в Изборния кодекс да залегне задължение всеки политик да декларира сексуалната си ориентация, когато дойде време за избори.

Чуколов смята, че всички лидери на партии трябва да изразят мнението си за исканията за узаконяване на хомосексуалните бракове, както и еднополови двойки да могат да осиновяват деца. Според депутата подобни идеи застрашават устоите на нацията. Анти-гей проявата на формациите ще започне утре като протестно шествие от пилоните на НДК в 10 часа.

От международната правозащитна организация Human Rights Watch настояват министърът на правосъдието Диана Ковачева публично да осъди призивите, идващи от средите на Българската православна църква, за насилие срещу хората, които ще участват в гей парада, насрочен за 30 юни. Два гей парада в предишни години бяха помрачени от насилие срещу участниците в него, напомнят правозащитниците.

От Human Rights Watch посочват още, че на 6 юни православният свещеник Евгени Янакиев е цитиран във в. "Стандарт" да казва следното: "Цялото ни общество трябва по всякакъв възможен начин да се противопостави на гей парада, който се планира. По тази причина аз апелирам към всички, които се чувстват християни и българи - хвърлянето на камъни по гейове е приемливо". На 12 юни свещеник Янакиев потвърди своето изявление в интервю по Българското национално радио, твърдят правозащитниците.

"Призивът гейовете да се замерят с камъни е ужасяваща заплаха за сигурността на мирни хора, които искат да използват своята свобода да се съберат заедно и да направят шествие по улиците на София", каза Борис Дитрих, директор по правата на хомосексуалните в Human Rights Watch. "Това е подбуждане към омраза и насилие и трябва да бъде осъдено от правосъдния министър по възможно най-категоричния и публичен начин."

В отговор на призивите Българската православна църква да заклейми изявленията на свещеник Янакиев, Светият синод излезе с позиция по въпроса на 13 юни. Обаче изявлението на висшия клир на БПЦ не обърна по никакъв начин внимание на подстрекаването към омраза и насилие от страна на Евгени Янакиев, коментират от международната правозащитна организация.

Вместо това Светият синод е потвърдил твърдата съпротива на църквата към такива "неморални прояви" като гей парада. Висшите духовници посочват, че хомосексуалността е "неестествена похот, която безусловно вреди както на личността на практикуващите я, така и на обществото като цяло".

Водещи

Най-четени