"Зебрите" - гробище за пешеходци! Над 220 българи прегазени за година 17.09 | 15:27

Четирима са загинали на пътеките за пресичане, които уж трябва да пазят живота ни, най-много са инцидентите в София, Пловдив и Варна

От iNews.bg

Зачестяват инцидентите с пешеходци на така наречените "зебри", чието предназначение уж е да съхранят живота ни. Четирима души са загинали, а над 220 са пострадали, докато пресичат на пешеходни пътеки в страната от началото на годината досега. 

Във всички случаи вината е на шофьорите, показват анализите на Пътната полиция.

Най-много са инцидентите в София, Пловдив и Варна. От 2013 г. до края на юни 2016 г. в трите града са станали над 2000 катастрофи на пешеходни пътеки.

Глобите за шофьорите, които отнемат предимство на пешеходците, започват от 100 лева. При повторно нарушение се плаща двойно и се отнема книжката поне за един месец. Но очевидно това не стряска джигитите на пътя. В края на август Инспекторатът към Висшия съдебен съвет излезе със становище, според което правото на пешеходеца да пресича на пътека е относително.

Един от поводите за искането да бъде разтълкувана противоречивата съдебна практика за подобни престъпления стана случая със смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на пешеходна пътека. В края на март ВКС намали наказанието на шофьора на две години затвор, тъй като според мнозинството от съдебния състав момичето е съпричинила инцидента.

Водещи

Най-четени