"Зелените" обжалват референдума, ЦИК го опорочили 14.11 | 20:19

ЦИК нанесли "сериозен удар по демокрацията в България"

От Андриян Георгиев

"Зелените" смятат да обжалват референдума за ядрената енергетика, тъй като от ЦИК го били опорочили. Вчерашно решение на ЦИК е определено от партията като "сериозен удар по демокрацията в България и законноста на предстоящия референдум за развитието на ядрената енергетика".

С решението ЦИК определя застъпници на алтернативната позиция да бъдат единствено инициативни комитети, докато Законът за прякото участие на граждани в Държавната власт и местното самоуправление и Изборния кодекс не предвиждат такова ограничение, посочват "Зелените".

Това на практика означавало, че партиите и гражданите са "изключени нерегламентирано от застъпничество на алтернативната позиция по темата на предстоящия референдум". 

Според "Зелените" интересно е също, че ЦИК не прилагали съответните разпоредби от Изборния кодекс за регистриране на инициативен комитет за независим народен представител, където са необходими 5000 подписа, а налага нормите за партия - 7000. "Зелените" намират за недопустимо смесването на различни обществени формации и съответните изисквания за тях във вреда на гражданското общество.

По твърденията на партията решението предвиждало също така един изключително кратък и нереален срок за събиране на подписка – до 7 декември 2012 г. Събирането на подписи можело да започне най-рано днес (14 ноември), тъй като нужните за това документи са обявени на електронната страница на ЦИК късно вечерта вчера.

Съгласно Изборния кодекс (чл. 109, ал. 4) подписката за участие в избори следва да бъде внесена от инициативния комитет в срок до 32 дни преди изборния ден. Специално за референдума обаче крайният срок за регистрация на инициативните комитети като застъпници на алтернативната позиция и внасянето на подписката с данни на най-малко 7000 граждани следва да стане не по-късно от 50 дни преди изборния ден. "В нарушение на Изборния кодекс и без това краткият срок е съкратен допълнително от ЦИК с 18 дни", коментират "Зелените".

Решението на ЦИК ще опорочи допълнително предстоящия референдум и нарушавайки правата на всички български граждани за равен достъп до двете гледни точки, твърдят от партията. 

"Зелените” са обжалвали решението на ЦИК като незаконосъобразно. Според тях този референдум щял да бъде изключително показателен доколко демократични са българските институции.

"След неадкватността на въпроса за референдума, след насрочването му за дата, при която първата седмица за дебат съвпада с новогодишните празници, настоящето решение на ЦИК е още едно доказателство за нежеланието на управляващите да допуснат решенията в България да бъдат вземани според принципите на демокрацията", завършват "Зелените".

Водещи

Най-четени