Искат 400 000 лева кръвнина за убийството на Яна Кръстева 31.01 | 11:59

Съдът даде ход на делото срещу Николай Русинов - Чеци

От Диана Цветкова

Софийският градски съд даде ход на делото срещу Николай Русинов – Чеци, подсъдим за убийството на 28-годишната Яна Кръстева през лятото на 2011 г. в Борисовата градина в столицата.

Съдът прие искането на родителите на убитата жена – Явор и Росица Кръстеви, да бъдат конституирани като граждански ищци по делото. Двамата настояват за обезщетение от 400 000 лева за смъртта на дъщеря им. Кръвнината трябва да бъде платена от Чеци, ако бъде признат за виновен.

Николай Русинов е обвинен в умишлено убийство, извършено по особено жесток начин.

В обвинителния акт е записано, че той е действал "в съучастие като извършител с неустановени по делото лица". За момента обаче Чеци остава единственият подсъдим за жестокото убийство. Материалите от разследването, свързани с предполагаемите съучастници, са отделени в друго дело.

Пред съда Николай Русинов заяви, че разбира повдигнатото му обвинение, но ще даде обяснение на по-късен етап от процеса.

В рамките на днешното заседание се очаква да бъдат разпитани 30-ина свидетели. Сред тях е и рапърът Спенс, който е имал концерт във фаталната нощ, и се познава с Чеци.

Преди началото на днешното съдебно заседание бащата на Яна коментира, че ако Русинов се окаже убиецът, той трябва да получи най-тежкото наказание.

Явор Кръстев изрази съжаление, че в България вече няма смъртни наказания.

"Съжалявам само, че точно в навечерието на демокрацията президентът Желю Желев отмени смъртната присъда, защото за най-тежки престъпления, каквото е убийството на дъщеря ми, тя трябва да бъде прилагана", заяви бащата на Яна, цитиран от агенция "Фокус".

Майката на Николай Русинов от своя страна показа увереност в невинността на сина ѝ, като заяви пред журналисти, че той не е убиецът на Яна Кръстева.

Водещи

Най-четени