Йотова смъмри ЕК 14.03 | 17:42

Оценявала България и Румъния, докато Франция се тресе от скандала „Бетанкур”

От Филипа Тодева

С безпрецедентна критика за Механизма за сътрудничество и проверка се обърна евродепутатът Илияна Йотова към ЕК. Според Йотова ЕК налага двойни стандарти при оценката за борба с корупцията при държавите-членки.

"Има двойни стандарти - оценявате България и Румъния в момент, в който Франция се тресе от скандала "Бетанкур”, в който президента на Германия си подава оставка заради корупция, а за днешната ситуация в Испания да не говорим. Този механизъм и инструмент не работи, защото критериите за оценка не са ясно дефинирани от страна на Комисията. Защото всеки път Комисията поставя нови критерии, а оценките си противоречат с предишните" Това заяви Илияна Йотова пред eврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, по време на дебата за бъдещето на Механизма за сътрудничество и проверка.

София и Букурещ са оценявани по Механизма за сътрудничество и проверка от 2007-ма година насам, когато механизмът беше поставен като условие за присъединяване в ЕС. Следващият доклад на ЕК за България по механизма се очаква в края на годината.

"Смятам, че този механизъм е изчерпан. Надявам се, че скоро ще имаме ново европейско антикорупционно законодателство, за което ще работим всички", заяви Илияна Йотова, която е член на комисия "Антимафия" в ЕП.

Тя визира доклада, предлагащ законодателна рамка на европейско ниво за борба с корупцията, организираната престъпност и прането на пари на територията на целия ЕС, който ще бъде готов до месец септември. Още повече, ЕК вече изготви Механизъм за периодична оценка на антикорупционни усилия в рамките на ЕС.

Според нея Механизмът за сътрудничество и проверка е превърнал България и Румъния в прицел на евроскептиците, които не искат нито Шенген, нито Европа. Българският представител в европейската левица даде за пример поредното изказване на английския й колега Найджъл Фарадж, който по-рано през деня нападна за пореден път отварянето на границите за двете страни.

Водещи

Най-четени