КНСБ алармира за незаконно намалени заплати във „Вратица“ ЕООД 25.06 | 18:42

Синдикатът ще информира на Инспекция по труда – Враца

От Филипа Тодева

За незаконосъобразно намалени заплати във "Вратица” ЕООД алармира КНСБ. Представители на синдиката начело с лидера на Конфедерацията Пламен Димитров посетиха предприятия от област Враца, за да се запознаят с проблемите на работниците и служителите, съобщава пресцентърът на синдикалната организация.

Резултатите от посещението си във "Вратица” ЕООД представиха на пресконференцията изпълнителният секретар на КНСБ Николай Недев и Камелина Тачева – заместник-председател на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост (ФНСОЛП). Те съобщиха, че процедурата за стартиране на преговори за подписване на нов КТД е открита още през ноември м.г., като е поискана необходимата икономическа и финансова информация за целите на КТД, както и за перспективите и мерките за финансовото укрепване на предприятието.

До този момент тази информация все още не е получена. В началото на февруари е изтекъл действащият КТД и много от договореностите вече не се изпълняват – изплащане на ваучери, социални премии и други придобивки. След две поредни срещи с ФНСОЛП за изясняване на перспективите за предприятието и започване на процедура за сключване на КТД, работодателят е спрял и събирането на членския внос на членовете на синдикатите по ведомост.

В момента основните работни заплати на работниците са в размер на минималната работна заплата за страната. Със заповед от 21 май 2012 г. на работодателя е предприето намаляването им с 20% за работниците и с 30-40% за останалия персонал, считано от 1 май 2012 г. Основната мотивация на работодателя за предприемането на тези мерки са лошите финансови резултати, вследствие на ниската производителност, недобрата организация на работа и направените преразходи на горива и електрическа енергия.

"Това е незаконосъобразно", категорични са от синдиката. КНСБ ще информира на Инспекция по труда – Враца (с копие до ИА "ГИТ”) за незаконосъобразността на въпросната заповед. Синдикатът ще предприеме незабавни действия за начало на преговори, като определи дата и срок за предоставяне на исканата информация и определяне на представители за водене на преговори от страна на работодателя. Ако това не се осъществи ще се предприемат действия по чл. 3 от ЗУКТС.

След две сигнални записки от страна на синдикалната организация и ФНСОЛП до Инспекция по труда – Враца са констатирани и редица нарушения на безопасните и здравословни условия на труд – липса на вода и тонизиращи напитки, работно облекло, престой, полагане на извънреден труд и други.

В "Тролейбусен транспорт” ЕООД бе вицепрезидентът Валентин Никифоров, който отчете придобивките в новия КТД на предприятието и информира, че социалният диалог е на много добро ниво. От 24 платеният отпуск е увеличен на 26 дни, а процентът за клас прослужено време се е увеличил от 0,8 на 1% спрямо предишния КТД. Въпреки това в общинската фирма също има проблеми, които са свързани най-вече със субсидиите, които получава от държавата и които прогресивно намаляват.

Беше обсъдена социалната политика, според която хора над 70-годишна възраст пътуват безплатно в колите на тролейбусния транспорт. "Не може тази услуга да струва например 2 лв., държавата да плаща половината, а разликата да се поема от фирмата. Тя все пак не работи на благотворителни начала”, заяви вицепрезидентът по време на пресконференцията, дадена от ръководството на КНСБ и от председателя на РС на КНСБ – Враца след заседанието.

Бяха обсъдени и проблемите с нелоялната конкуренция на таксиметровите шофьори, които превозват пътници на цената на билет за градския транспорт. За проблемите със субсидиите и с искането на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за въвеждане на касови апарати в градския транспорт бе решено да се организира среща със заместник-министъра на финансите Владислав Горанов.

Водещи

Най-четени