#КОЙ накара двама министри да твърдят, че на къмпинг „Юг“ няма дюни 16.04 | 14:15

Премиерът Борисов определи поредното застрояване на дюни като "преднамерено съдебно решение"

От Беатрис Николoва

Поредното нагло застрояване на плажовете у нас накара коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" да настоява за наказване на виновните длъжностни лица, допуснали поредното застрояване на дюни по българското Черноморие.

Поводът е проектът на компанията "Иф Фаворит" за строеж на 16 едноетажни къщи на територията на къмпинг "Юг" (Община Царево). Вчера (16.04) от обясненията на регионалното и еко министерствата стана ясно, че плажът всъщност не е плаж. През 2004 г. Община Царево е одобрила Подробен устройствен план (ПУП) за цялата територия на къмпинг "Юг" и той вече се води "урбанизирана територия". Тя е предвидена за ваканционно селище със сгради от пета категория (жилищни и смесени с разгъната застроена площ до 1000 кв.м. или с капацитет до 100 места), не по-високи от 10 метра, каза министър Лиляна Павлова. 

След като министър Павлова обясни, че строителната площадка не е плаж, а частен имот в урбанизирана територия, от Министерството на околната среда и водите обясниха, че там няма дюни. Според специализираната карта на морския плаж от 2012 г., на това място няма защитени пясъчни образувания, каза Михаил Михайлов, шеф на Национална служба за защита на природата. Не всеки пясък е дюна, каза Михайлов и обясни, че картата е правена през 2012 г. и към момента не се налагало промяна.

По този повод след натиск на природозащитниците от сдружение "Да запазим Корал", Агенцията по кадастъра публикува всички специализирани кадастрални карти, върху които трябваше да са отразени плажовете, дюните, лиманите, лагуните и влажните зони - ftp://bs.cadastre.bg/.

За съжаление над 70% от тези карти са създадени преди големия скандал със застрояването на дюните край Несебър в края на 2012 г. След него държавата обеща да картира всички дюни, които по закон са изключителна държавна собственост и не могат да бъдат застроявани и унищожавани. С параграф от закона, Народното събрание задължи Министерството на околната среда и водите (МОСВ) до 30 март 2014 г. да предоставя на Агенцията по геодезия, картография и кадастър информация за отразяване на пясъчните дюни в кадастралната карта и в специализираните карти и регистри.

В 6-месечен срок след предоставянето на информацията границите на пясъчните дюни се отразяват в кадастралната карта и специализираните карти и регистри. Крайният срок за тази дейност беше 1 октомври 2014 г. МОСВ осигури на геодезическите фирми експерти от БАН, които да определят границите на различните видове дюни, които работиха през цялото лято и есен на 2013 г.

Картирането с участието на експертите от БАН е скрита и Агенцията по кадастър предлага карти само на плажните ивици. Това означава, че министрите са били подведени от свои подчинени.

Случаят с къмпинг "Юг" е показателен, че:

  • МОСВ и Агенцията по кадастър не са изпълнили в срок Закона за устройство на територията.

  • Служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Бургас са допуснали да започне строителство без действащо решение по оценка за въздействие върху околната среда и преценка необходимостта от оценка за съвместимост с европейската екологична мрежа Натура 2000.

  • Агенцията по кадастър и МОСВ са заплатили услуги за отразяване на обектите изключителна държавна собственост, но предлагат на обществото карти, в които липсват научно определените граници на дюните.

  • Община Царево е разрешила строителство върху дюни, без необходимите екологични процедури и в нарушение на заповедите на министрите на регионалното развитие и на околната среда за спиране действието на общия устройствен план на общината.

  • Съдия Станимир Христов от Бургаския административен съд е допуснал реализацията на строителството при множество пороци на самият документ, нарушаващ три български закона.

От коалицията оценяват високо продължаващият ангажимент на министър-председателя Бойко Борисов за спиране на незаконното строителство върху дюните, но отбелязват, че държавните институции трябва да прилагат законите, без да е необходимо с това да се ангажира премиерът.

Самият министър-председател също не е доволен от създалата се ситуация. По време на срещата на премиера със заместник - председател на Европейската комисия, отговарящ за работните места, растежа и инвестициите Юрки Катайнен, Борисов заяви, че е ядосан от репортажите за застрояването на къмпинг "Юг".

Премиерът определи застрояването на дюните на плажа "Юг" като преднамерено съдебно решение, тъй като съдът не е попречил на процедурата.

"От няколко дни гледам как моите министри се гърчат заради нещо, което има решение на съда. И вместо да бъдат поканени тези съдии и да дадат отговор, защо са бутнали нашите решения и са позволили строеж, трябва да отговаряме ние. Да ги поканят, това не е намеса в съдебната власт, да кажат: "Добър ден. Това не са 100 метра пясък, това са 90. Това не е дюна така съм го видял за това съм отсъдил”, а не от сутрин до вечер министри да се чудят как да обиколят темата, че всъщност те са обжалвали, но решението е било върнато”, каза още министър председателят.

Борисов посочи, че трябва да има инструмент, за да може този съдебен съвет и тези съдии да могат да кажат – как са решили, че това не са дюни, как са решили, че това не са 100 метра.

В крайна сметка днес (16.04) стана ясно, че ще бъде издадена принудителна административна мярка за спиране на строителството до плажа "Корал”, защото има порок в процедурата, не е спазен Закона за биологичното разнообразие”, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Създадена е комисия от експерти на МОСВ, МРРБ, ДНСК,  Агенцията по кадастъра и БАН, която ще трябва да установи дали се строи върху дюни или не.

За да се избегнат подобни инциденти за в бъдеще от коалицията "За да остане природа в България" настояват правителството да обнародва специализираните карти и планове на всички дюни по българското Черноморие, които бяха описани и се намират в Агенцията по кадастъра. Само така ще стане ясно къде са дюните и дали всички те присъстват на картите, с което да се прекратят веднъж завинаги порочните практики на незаконно презастрояване на Черноморието.

 

Водещи

Най-четени