Караница в парламента – кой да оглави комисията по помилванията 16.05 | 15:39

Опозицията бойкотира Яне Янев, избират Юлиана Колева от ГЕРБ

От Филипа Тодева

Пореден скандал в парламента избухна заради избора на ръководство и членове на Временната анкетна парламентарна комисия, която трябва да провери помилванията, опрощаванията и гражданствата, извършени при двата на мандата на Георги Първанов.

Агенция "Фокус" съобщи, че по време на дебатите парламентарните групи на ДПС, Коалиция за България и "Атака” са отказали да излъчат членове за попълване на състава на комисията, в случай, че Яне Янев е неин председател. Вследствие на това лидерът на РЗС оттегли номинацията си и поиска да е само член. На края обаче се оказа, че даже няма да е член и предложи да бъде заменен от Емил Василев, а Мая Манолова от БСП да бъде зам.-председател на комисията.

Янев заяви от парламентарната трибуна: "Стана ясно и на най-предубедените, че щом като Яне Янев е председател, комисията е противоконституционна, а щом не е председател, значи не е противоконститутицонна. Това е фарс. Аз се оттеглям и като председател, и като член на комисията. Предлагам за заместник-председател Мая Манолова и мисля, че комисията ще бъде интересна”, каза Янев. Василев пък обвини социалистите, че ги е страх от Янев. "Голям страх от Яне Янев. Успокоиха ли ви се червените комунистически душички?”.

Според самата Манолова тази комисия ще действа до следващото решение на Конституционния съд. Освен от РЗС, тя бе предложена за зам.-председател и от председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. "Благодаря на г-н Велчев за доверието. Решението ни е да не излъчваме лица в ръководството на комисията”, обясни Манолова.   

За председател на комисията бе утвърдена Юлиана Колева от ГЕРБ. 

Водещи

Най-четени