"Когато люлякът ухае" в Ловеч 29.04 | 13:02

Отбелязват се 80 години от първите люлякови седмици и празници в града

От Лазар Тодоров

Изложба под наслов "Когато люлякът ухае" ще бъде експонирана на информационните табла до сградата на Община Ловеч утре (30 април), съобщават от общинската администрация.

Експозицията е посветена на 80-годишнината от идеята за организиране на първите люлякови седмици и празници, инициирани през 30-те години на 20 век от Ловчанското културно-благотворително дружество в София.

Тя включва документи и снимки от богатите документални фондове на Държавен архив - Ловеч, започвайки от самото им начало и проследявайки историята на тяхното възстановяване като празници през 1963 г., както и значимото им място в културната история на Ловеч.

След 1965 г. Люляковите празници са обявени за национални и на тях гостуват изключително представителни танцови и балетни формации от цялата страна, оперни и оперетни състави, самодейни и ученически хорове, естрадни певци и оркестри и пр.

Последните празници се провеждат през 1995 г. Изложбата "Когато люлякът ухае" е подготвена от Държавен архив - Ловеч, със съдействието на Община Ловеч.

Водещи

Най-четени